Znanstvena škola „Informacijska pismenost početne akademske razine: knjižnični praktikum“, 22. – 26. studenog 2021. – prva obavijest

Objavljeno 31.8.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 22. do 26. studenog 2021. godine u organizaciji Knjižnice i Hrvatskog knjižničarskog društva održat će se znanstvena škola pod nazivom Informacijska pismenost početne akademske razine: knjižnični praktikum.

Znanstvena je škola namijenjena studentima početnih godina preddiplomskih, diplomskih i doktorskih sveučilišnih i stručnih studija svih hrvatskih učilišta koji žele utvrditi i osnažiti znanja i vještine u području informacijske pismenosti te steći dodatne metakompetencije za cjeloživotno učenje koje su ključne za akademsku i znanstveno-istraživačku djelatnost.

Program znanstvene škole obuhvaća:

  • PREDAVANJA – izlaganja domaćih i inozemnih stručnjaka u području knjižničarstva i informacijskih znanosti održat će se dijelom u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a dijelom mrežno. Cilj je predavanja polaznicima prenijeti znanja o strategijama informacijskog pretraživanja, metodama vrednovanja informacija, primjeni kontroliranih rječnika te predmetnih tezaurusa, uputiti ih u vještine potrebne za učinkovito pretraživanje elektroničkih izvora znanstvenih informacija, korištenje sustava citiranja literature, upoznati ih sa značajkama znanstvene komunikacije, predstaviti tehnike pohrane radova u digitalnim repozitorijima te pružiti uvid u obilježja otvorene znanosti.
  • PRAKTIČNI RAD – u ovom dijelu znanstvene škole polaznici će dobiti priliku upoznati napredne analitičke tehnike pretraživanja informacijskih izvora, napredne vještine pretraživanja knjižničnih kataloga, načine korištenja programa za upravljanje bibliografskim bilješkama, trajnih identifikatora te načine upravljanja vlastitim digitalnim profilima i identifikatorima.
  • ZAVRŠNA PROVJERA USVOJENIH ZNANJA – polaznici će u završnom dijelu znanstvene škole moći pristupiti provjeri usvojenosti predstavljenih sadržaja te dobiti potvrdu  o postignutoj razini usvojenosti programa.

Znanstvena škola održavat će se na hrvatskom i engleskom jeziku.

Znanstvenu školu istodobno može polaziti najviše 20 polaznika, uz kotizaciju u iznosu od 500,00 kn. U cijeni kotizacije polaznicima je osiguran trajni pristup edukacijskim sadržajima dostupnim na mrežnim stranicama škole, pohađanje praktične nastave u suvremeno opremljenom prostoru Digitalnog laboratorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, okrjepa te tiskani materijali vezani uz sadržaj programa škole.

Prijave za sudjelovanje bit će otvorene krajem rujna 2021. godine, putem mrežne stranice znanstvene škole koja je trenutačno u izradi.

Uskoro će biti objavljene dodatne pojedinosti vezane uz održavanje škole, a o svojem interesu za sudjelovanje u njezinom programu možete nas obavijestiti slanjem poruke na adresu elektroničke pošte znanstvena_skola@nsk.hr.

Prijenosna računala na radnom stolu.