Zbirka ljubavne poezije „Glagoljicom ispisana ljubav“

Objavljeno 14.2.2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 14. veljače 2017. godine predstavljena je zbirka ljubavne poezije Glagoljicom ispisana ljubav koja sadrži djela 62 zadarskih pjesnika.

U sklopu predstavljanja knjige održan je kulturno-umjetnički program koji su organizirali zadarska Liga protiv raka i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, koji je ujedno i nakladnik knjige.

Cjelokupan prihod od prodaje knjiga namijenjen je nabavi aparata za zračenje za potrebe Odjela onkologije Opće bolnice Zadar.

Na početku svečanosti okupljene je pozdravila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Istaknula je kako podupire ovako vrijednu humanitarnu akciju te zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovoga projekta.

Okupljenima su se obratili i tajnik Lige protiv raka Zadar Tomislav Tomčuk te zadarska pjesnikinja Emilija Mijatović, začetnica ideje o stvaranju knjige Glagoljicom ispisana ljubav.

Svečanost su svojim nastupom uveličale pjevačica Ena Katarina Herceg uz klavirsku pratnju Nikoline Vukšić te folklorna skupina Dalmatika.

U sklopu kulturno-umjetničkoga programa pjevačica Ena Katarina Herceg otpjevala je ariju O del mio dolce ardor iz opere Paris i Helena Christofa Willibalda Glucka uz klavirsku pratnju Nikoline Vukšić, kao i ariju iz opere Phantom of the opera: Wishing you were somehow here again.

Folklorna skupina Dalmatika izvela je napjeve iz glagoljaških misa, i to Gospodi pomiluj, marijanski himan Zdravo zvizdo mora i psalam Pomiluj mene, Bože iz Jezera na otoku Murteru, Gospodine pomiluj iz glagoljaške mise iz istarskoga Lanišća, Gospine litanije iz Kali i Virovanje iz posedarske glagoljaške mise.