Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK pridodana ostavština Ive Pilara

Objavljeno 22.2.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svojoj Zbirci rukopisa i starih knjiga od utemeljenja do danas sustavno vodi brigu o najvrjednijem dijelu hrvatske pisane baštine pa je rukopisnoj i knjižnoj građi iz fonda Zbirke nedavno pridružena i ostavština Ive Pilara.

Institut društvenih znanosti„Ivo Pilar“ još je 2009. godine Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predao rukopisnu građu hrvatskoga intelektualca i političara Ive Pilara (1874. – 1933.) na trajnu pohranu i čuvanje. Nakon deset godina darovanoj je građi pridodana građa koja većinom obuhvaća korespondenciju Ive Pilara s češkim povjesničarom i sociologom Janom Peiskerom (1851. – 1933.), nekoliko autografa Pilarovih tekstova te osobne dokumente.

U ime ustanova potpisnica, ugovor o pridodanoj građi 20. veljače 2019. godine potpisali su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i ravnatelj Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ prof. dr. sc. Vlado Šakić.

Darovana građa čuvat će se u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK te će biti dostupna budućim istraživačima i znanstvenicima. Ovim vrijednim darom obogaćen je rukopisni fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a Knjižnica je još jedanput prepoznata kao baštinska ustanova u kojoj se rukopisna građa pohranjuje te daje na uvid istraživačima i zainteresiranim korisnicima.