Završnom svečanošću Nacionalnog kviza za poticanje čitanja okončan Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno 16.11.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 15. studenoga održana je završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja. Time je ujedno završio Mjesec hrvatske knjige, čija je ovogodišnja tema bila Generacija K, a moto Misli na sebe – čitaj!

Okupljene je u ime Knjižnica grada Zagreba, organizatora manifestacije i kviza, pozdravila Janja Maras, stručna suradnica za marketing, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju u KGZ-u. U ime domaćina – Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, skupu se obratila dr. sc. Kristina Romić, viša knjižničarka za školske knjižnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo. S obzirom na to da su u kvizu sudjelovali i učenici iz Subotice, okupljenima se obratila i Bernadica Ivanković iz Gradske knjižnice Subotica. U ime Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske skup je pozdravila Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak (pun) kulture.

Za sudjelovanje u online kvizu mladi su čitatelji trebali pročitati knjige Pošta za Li Elizabete Končić Trlek, Krive su seka i seka Zorana Pongrašića i Oblak čvoraka Ivane Šojat. Na svečanom događaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu, i njezine kolegice iz Odjela za djecu i mladež KGZ-a  Anita Spevec i Maela Rakočević Uvodić, uz pomoć Elizabete Končić Trlek i Zorana Pongrašića, objavile su ovogodišnje dobitnike nagrada. Dobitnik je glavne nagrade Jure Miletić iz Splita.

Dio programa bio je i nastup mladih plesača iz Športske gimnazije.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskoga centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom, ujedno jedan od njegovih središnjih programa.