Završeno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije

Objavljeno 30.6.2020.

U utorak 30. lipnja završilo je predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije. Središnji prostor toga predsjedanja bila je upravo Nacionalna i sveučilišna knjižnicu u Zagrebu, a za tu je namjenu trećina njezina neizgrađenoga i neuređenoga prostora preuređena i ostavljena u nasljedstvo budućim naraštajima hrvatske kulturne i znanstvene javnosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se 29. lipnja 2020. u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižice u Zagrebu sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava akreditiranih u Hrvatskoj. Dočekala ga je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević.

Premijer Plenković istaknuo je da prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali da je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima. Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi Europsku uniju kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja.

Zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu su od 2. siječnja do 30. lipnja na snazi bili posebni uvjeti korištenja njezinih usluga, koji su se prvenstveno odnosili na pojačane mjere osiguranja. Svim našim korisnicima zahvaljujemo na strpljenju koje su iskazali pri njihovu provođenju, koje je postalo još složenije zbog širenja bolesti COVID-19.

Predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja preuzima Njemačka.