Završen Međunarodni stručni skup Službene publikacije i državne informacije u knjižnicama Republike Hrvatske

Objavljeno 29.5.2012.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula 24. i 25. svibnja 2012. održan je Međunarodni stručni skup Službene publikacije i državne informacije u knjižnicama Republike Hrvatske. Na Skupu je sudjelovalo 60-ak knjižničara narodnih, školskih, visokoškolskih, sveučilišnih i specijalnih knjižnica koji su kroz izlaganja stranih i domaćih stručnjaka, kroz radionice i raspravu razmatrali zakonodavni položaj službenih publikacija i praksa knjižnica u Republici Hrvatskoj, kao i pojedinih država članica Europske unije.

Skup su zajednički organizirali Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Gradska knjižnica i čitaonica Pula, a poduprli su ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula i Istarska županija. Na svečanom su otvorenju Skupa pozdravne riječi uputili  Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižice u Zagrebu, Vinko Knez, pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti Grada Pule i Miodrag Čerina, pročelnik Kabineta župana Istarske županije. U ime je Hrvatskog knjižničarskog društva Skup pozdravila Katja Matković-Mikulčić.

Ciljevi su stručnog skupa bili:
– proširiti znanje knjižničara o službenim publikacijama
– poboljšati uslugu knjižnica na izvorima i dostupnosti službenih publikacija
– poduprijeti knjižničare u promicanju intelektualne inicijative u provođenju visokih knjižničarskih normi i pripremi korisnika za život i rad u zajednici prema europskim i svjetskim normama – promicanje vrijednosti političke kulture
– pridonijeti razvoju knjižnica kao obavijesnih središta, gdje se lokalnoj zajednici pruža obrazovanje o službenim publikacijama i državnim informacijama općenito te konkretne informacije o pojedinim regijama Republike Hrvatske te
– poticati političku kulturu preko mreže knjižnica, inovacija i sposobnosti prepoznavanja službenih publikacija u ulozi jačanja svijesti o njihovoj važnosti za pojedinca i zajednicu.

Osim stručnog programa, koji će biti dokumentiran izdavanjem zbornika radova, organizatori su pripremili i raznovrstan popratni program, od kojeg izdvajamo obilazak Vodnjana i razgled Zbirke relikvija, kao i vodnjanskih mumija svetaca u crkvi Sv. Blaža, te posjet muzejsko-galerijskom prostoru „Sveta srca“ Arheološkog muzeja Istre u Puli i razgled izložbe „Prošlost za budućnost“.

Sva izlaganja sa Skupa, kao i zaključci, bit će dostupni na internetskim stranicama Skupa.