Zatvorena izložba „Machinae novae – 400 godina poslije“ posvećena kapitalnomu djelu Fausta Vrančića

Objavljeno 1.12.2015.

Predavanjem dr. sc. Hrvoja Stančića 3D tehnologije u komuniciranju baštine – primjer Machinae novae 30. studenoga 2015. zatvorena je izložba Machinae novae – 400 godina poslije koju je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizirala u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo Machinae novae Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Izložba je pobudila veliko zanimanje javnosti pa ju je tako, tijekom tri tjedna koliko je bila otvorena, pogledao velik broj, u prvome redu, učenika osnovnih i srednjih škola, a zatim i hrvatskih građana, među kojima su bili i mnogi uglednici iz društvenoga i kulturnoga života Republike Hrvatske. Veliko su zanimanje pobudila i popratna predavanja i projekcije na temu života i rada Fausta Vrančića te djela Machinae novae, kao i radionice za najmlađe, koje je organizirao Tehnički muzej Nikola Tesla.

Machinae novae jedno je od najbitnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume.

Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse. Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bili Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Stručna suradnica izložbe bila je dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo Machinae novae.

Važnost ove obljetnice prepoznao je i UNESCO, uvrstivši je među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015. godini, te je izložba dobila i pokroviteljstvo Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

Izložba je bila dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu iskazuje Hrvatskomu povijesnom muzeju i Muzeju grada Šibenika za ustupanje dijela opreme i građe.