Započinje 10. festival Miroslav Krleža

Objavljeno 30.6.2021.

U četvrtak 1. srpnja započinje 10. izdanje Festivala Miroslav Krleža. Kao i prošle godine, centralno mjesto događanja bit će atrij Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža umjesto potresom pogođenog Krležina Gvozda. No Krležina riječ i ambijetalni teatar koji se na njoj temelji zaživjet će i na Krležinim zagrebačkim adresama, u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, kao i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u čijem je trezoru pohranjena rukopisna ostavština ovog enciklopedista, društvenog kroničara i vizionara, jednog od najvećih hrvatskih književnika svih vremena.

U bogati program ovogodišnjeg Festivala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uključuje se tradicionalnom jednodnevnom izložbom Iz Autorova pera: rukopisna građa Miroslava Krleže. Izložba na svjetlo dana iznosi rukopisnu, strojopisnu i tiskanu građu koja prati festivalski program: Djetinjstvo u Agramu, Kraljevo, Maskerata, Vučjak, Na rubu pameti, Povratak Filipa Latinovicza, Pismo iz Koprivnice, putopis Izlet u Rusiju, Balade Petrice Kerempuha, Deset krvavih godina, Intervju s M. Krležom (bilješke Predraga Matvejevića) i dr. U okviru tematskog susreta, koji će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održati u petak 2. srpnja u 12 sati, promovirat će se i pretisak Krležine knjige Magyar királyi honvéd novela/Kr. ug. domobranska novela, Zagreb 1921. Riječ je o devetoj knjizi u Biblioteci Festivalski Krleža, koja svake godine, uoči 100. obljetnice pojedinog Krležina teksta, donosi njegovo faksimilno izdanje. Nakladnici su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, nakladnička kuća Jesenski&Turk i Teatar poezije – Festival Miroslav Krleža.

Na tematskom susretu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu govorit će dr sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu; Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala Miroslav Krleža; dr. sc. Irena Galić Bešker, voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dr. sc. Lada Čale Feldman, profesor Igor Medić te Suzana Marjanić. Dramski umjetnici Žarko Savić i Nikša Marinović čitat će ulomke pojedinih Krležinih tekstova.

“Krležina pobuna, dramatičnost, verbalna okretnost napajaju njegovo djelo neprolaznom živošću i aktualnošću. Uronjen je u povijest koja se neprekidno ponavlja. Mi svjedočimo uvijek, nanovo, o Krleži danas. Ponovno smo na Krležinoj antitetičkoj vrtešci – u viru nepogoda i neizvjesnosti” ističe u uvodnoj riječi programske knjižice Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala. Za njegovo vizualno rješenje ove se godine pobrinuo Mirko Ilić, grafički dizajner svjetskog glasa, domišljato se poigravši Krležinim likom i njegovim najmonumentalnijim proznim tekstom – romanom Zastave.

10. festival Miroslav Krleža trajat će do 7. srpnja, a detaljan program može se pogledati na Facebook stranici Festivala.