„Zakašnjenje od četrdeset minuta“ vraćeno knjižnici stotinu godina poslije

Objavljeno 27.3.2017.

Prema članku objavljenom na portalu američkog časopisa People, Phoebe Marsh Dickenson Webb u dobi od 83 godine 1917. godine iz Narodne knjižnice San Francisco posudila je zbirku pripovjedaka Francisa Hopkinsona Smitha, američkog pisca, umjetnika i inženjera, među čijim je životnim ostvarenjima i izgradnja temelja svjetski poznatog Kipa slobode. Ne zna se je li ju stigla pročitati, međutim, nažalost, ova gospođa umrla je tjedan dana prije isteka roka posudbe. Stotinu godina kasnije, u siječnju 2017., praunuci gospođe Phoebe knjižnici su vratili ovu knjigu, čiji je naslov, Zakašnjenje od četrdeset minuta, tako dodatno dobio na značenju.

Iako su praunuci knjigu pronašli među ostavštinom svoje prabake prije nekih dvadesetak godina, tek su nedavno ustanovili da knjiga nije obiteljsko vlasništvo već vlasništvo knjižnice. Srećom, kako je knjiga vraćena tijekom knjižnične akcije oprosta naplate zakasnina, ovaj sretan kraj uistinu je bio sretan za sve – praunuci su uštedjeli lijepu svotu od par tisuća američkih dolara, a knjižnica dobila natrag vrijedan primjerak građe iz svojeg fonda.

Uz ovu zanimljivu zgodu, šestotjedni „program oprosta“ u ovoj američkoj knjižnici polučio je povrat gotovo 700 000 jedinica građe u vrijednosti od preko 230.000,00 dolara. Jednako tako, između više od 10 000 korisnika koji su vratili građu, njih preko 5000 ponovno je ostvarilo punopravno članstvo u knjižnici.

Osim što nas podsjeća kako je život često najbolji pisac, u ovom slučaju – uzbudljivih pripovijetki, ova anegdota pokazuje i kako su knjižnične akcije oprosta naplate zakasnina višestruko korisne za sve uključene te bi stoga redovito trebale biti sastavni i dobro osmišljen dio aktivnosti svake knjižnice.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu također oprašta zakasninu za posuđenu građu kojoj je istekao rok posudbe prilikom Noći knjige, određenih dana Mjeseca hrvatske knjige te u sklopu obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.