Vježbanjem u NSK i predavanjima o preživljavanju u prirodi obilježen Europski tjedan sporta 2022.

Objavljeno 3.10.2022.

Europski dokumentacijski centar NSK organizirao je događanja u povodu Europskoga tjedna sporta u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Djelatnicima Knjižnice i svim zainteresiranim korisnicima od 26. do 30. rujna 2022. godine održane su vježbe pod vodstvom kineziologa Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kineziolozi Tena Matolić, Tihana Nemčić i Antonio Martinko izvodili su vježbe pogodne za osobe koje su izložene dugotrajnomu sjedenju i radu za računalom. Vježbe su bile usmjerene na kralježnicu, s naglaskom na njezin vratni dio, ruke i noge, a neke od vježbi izvodile su se i u paru. Sudionici su izrazili oduševljenje programom kao i potrebu za ovakvom vrstom organiziranih aktivnosti na radnome mjestu.

Za cjelokupnu javnost 27. rujna održana su predavanja na temu preživljavanja u prirodi. Prvi predavač bio je Nikola Starčević, kineziolog i asistent Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji se osvrnuo na istoimeni kolegij koji se izvodi na spomenutome fakultetu i prikazao kako se preživljavanje u prirodi uklapa u kineziologiju. Posjetiteljima je pokazao kako mogu iskoristiti šatorsko krilo i nož tijekom boravka u prirodi. Drugi predavač bio je Perica Matijević, član Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Zagreb, koji je upoznao nazočne s radom HGSS-a, a upozorio je na važnost pravilne pripreme prije polaska u prirodu. Govorio je i o najčešćim opasnostima koje se u prirodi mogu dogoditi, ispravnome ponašanju u nezgodnim i neželjenim situacijama, samospašavanju i spašavanju. Predavanja su okupila 40-ak zainteresiranih slušatelja, zaljubljenika u prirodu, koji su imali priliku čuti nove informacije koje se odnose na boravak u prirodi kao i suočavanja s potencijalnim opasnostima u njoj.

Dobar odaziv djelatnika na vježbanje kao i sudionika na predavanja dodatni je poticaj i motivacija Europskomu dokumentacijskom centru da i sljedeće godine organizira aktivnosti u povodu Europskoga tjedna sporta kako bi promicao zdrav način življenja uz geslo #BeActive.