Virtualna zbirka djela Ruđera Boškovića

Objavljeno 22.2.2013.

U povodu Dana Knjižnice Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja izložbu Virtualna zbirka djela Ruđera Boškovića.

Svrha je virtualne izložbe predstaviti digitalizirana Boškovićeva djela iz zbiraka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao i zbirke, internetske stranice, knjige i ostala djela koja su posvećena Josipu Ruđeru Boškoviću, te okupiti dostupna digitalizirana djela drugih ustanova.

Virtualna izložba predstavlja jedan od rezultata projekta Restauracija i digitalizacija djela Ruđera Boškovića voditeljice Martine Pavec u kojem je restaurirano sedam djela Ruđera Boškovića iz Zbirke starih knjiga i rukopisa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te digitalizirano trinaest knjiga, tri rukopisa i 15 pisama. Projekt je proveden 2012. godine uz novčanu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske u sklopu projekta Hrvatska kulturna baština.


Knjižnica je 2011. godine obilježila 300. obljetnicu Boškovićeva rođenja prigodnom izložbom i katalogom Ruđer Josip Bošković u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu : u povodu 300. obljetnice rođenja autora dr. sc. Ivana Kosića.

Programsko rješenje primijenjeno u pripremi ove virtualne izložbe poslužit će i za druge virtualne izložbe u kojima će se predstaviti ostali hrvatski autori čija su djela digitalizirana u programu i projektima digitalizacije građe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.