Veleposlanik Republike Čile posjetio Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu

Objavljeno 11.1.2023.

Veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija Cristián Edgardo Streeter Nebel, posjetio je 10. siječnja 2023. godine Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu. Tom se prilikom susreo s glavnom ravnateljicom Knjižnice prof. dr. sc. Ivankom Stričević.

Tijekom susreta dogovoreno je gostovanje izložbe o Magellanovu putovanju oko svijeta. Izložba će se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvoriti u rujnu 2023. godine, u mjesecu u kojem je Portugalac Ferdinand Magellan pod španjolskom zastavom krenuo na put oko svijeta koji, nažalost, nije preživio. Nakon toga, izložba će se preseliti u CroAtrium, gdje će se moći razgledati iduća dva mjeseca.

Izložbu čini 21 pano dimenzija 90 x 90 cm. Prikazuje Magellanov podvig i popraćena je ilustracijama i kartama. Pripremljena je 2019. godine kada se obilježavalo 500 godina od početka ovog velikog podviga. Uz izložbu je pripremljen i prigodan katalog izložbe namijenjen dječjem uzrastu.

Veleposlanik Republike Čile u Republici Hrvatskoj darovao je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i 25 primjeraka knjige Encounter Between Three Worlds, 500 Years After the First Circumnavigation of the Earth. Knjiga je također objavljena u povodu obilježavanja 500. obljetnice Magellanova putovanja oko svijeta. Istu je knjigu u 20 primjeraka već darovao Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prilikom svojeg nastupnog posjeta u svibnju prošle godine.

Veleposlanik Čilea i glavna ravnateljica NSK