Uz osmu obljetnicu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji

Objavljeno 1.7.2021.

Republika Hrvatska 1. srpnja 2021. godine obilježava osmu obljetnicu članstva u Europskoj uniji. Postavši 28. članicom te obitelji, Hrvatska je ostvarila jedan od svojih glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i omogućila svojim građanima budućnost u sklopu jedne od najrazvijenijih zajednica u svijetu koja počiva na vrijednostima koje i sama dijeli. Članstvo u EU izravno utječe na svakodnevni život građana u svim područjima, ponajprije gospodarstvu, poljoprivredi, prometu, zaštiti okoliša, zaštiti potrošača, obrazovanju, mogućnostima putovanja i rada, omogućavajući i Hrvatskoj da štiti i promiče vlastite ciljeve i interese. Hrvatska istodobno aktivno pridonosi razvitku Europske unije te daljnjemu procesu njezina jačanja, daljnjega približavanja i povezivanja.

Premda „najmlađa“ članica Europske unije, Hrvatska je spremno preuzela organizacijske i političke djelatnosti koje omogućuju djelovanje Unije te je u izazovnome razdoblju prve polovice 2020. godine prvi put predsjedala Vijećem EU-a. Upravo u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u ozračju pandemije koja je potisnula sve ostalo, ali i u razdoblju  nakon izbora za Europski parlament, formiranja nove Europske komisije i povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Hrvatska je, što u fizičkome obliku, što virtualno, bila domaćin sastanka na vrhu europskih lidera kao i organizator velikoga broja radnih sastanaka na kojima se odlučivalo o djelovanju Unije.

O važnosti informiranja građana, kao i pripadnika akademske zajednice, svjedoči i smještanje Europskoga dokumentacijskog centra u prostor NSK, u Zbirku službenih publikacija. Europski dokumentacijski centar djeluje kao referentna točka za sve informacije povezane s djelovanjem Europske unije, omogućuje pristup publikacijama i dokumentima koje objavljuje Ured za publikacije EU te nudi ostale informacije povezane s djelovanjem Unije. Kako bismo obilježili obljetnicu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, djelatnici Europskoga dokumentacijskog centra NSK priredili su odabrana mrežna izdanja publikacija i dokumenata, s poveznicama na cjelovite tekstove, na temu postupka pristupanja i članstva Hrvatske u toj važnoj zajednici. Predstavljene publikacije, ali i mnoge druge na navedenu temu, u fizičkome su obliku dostupne u Zbirci službenih publikacija na četvrtome katu Knjižnice.

 

Osma obljetnica pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.