Uz 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun u NSK otvorena izložba „Žena koralj, žena hrid“ i održano tematsko druženje uz Mariju Sekelez, Denisa Derka i Zdenku Pozaić

Objavljeno 12.4.2022.

U povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je poetsko druženje uz izložbu Žena koralj, žena hrid posvećenu ovoj velikoj hrvatskoj poetesi.

U prigodnome programu sudjelovali su novinar i autor knjige Posljednja volja Vesne Parun Denis Derk, akademska slikarica, grafičarka i dizajnerica Zdenka Pozaić te glumica Marija Sekelez, inače prijatelji i suradnici Vesne Parun, koji su se prisjetili svojih susreta, druženja i suradnje s pjesnikinjom. U umjetničkome dijelu programa antologijske stihove velike hrvatske poetese govorila je glumica Marija Sekelez.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević prigodnim je riječima pozdravila okupljene zaljubljenike uz stihove Vesne Parun.

Stota obljetnica rođenja velike Vesne Parun potaknula nas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da zavirimo u svoj fond, u trezor i na knjiške police i provjerimo što nam je Vesna Parun ostavila, čime nas je sve zadužila. No sa sigurnošću tvrdim: da smo ovaj događaj i ovu izložbu posvećenu Vesni Parun priredili i u nekoj drugoj prilici, većina vas ovdje nazočnih potrudila bi se doći i biti dijelom takvoga susreta jer snaga Vesnine riječi, ukupnost onoga što je bila i što jest, privlači, poziva na promišljanje, zrcali, potiče, i prije svega, očarava svojom ljepotom, istaknula je glavna ravnateljica NSK, dodavši kako je izložbom Žena koralj, žena hrid oživljena žena otpor, žena prijekor, morska medvjedica i morska meduza, žena koralj i žena hrid Vesna Parun.

Izložbom je predstavljena građa Grafičke zbirkeZbirke rukopisa i starih knjigaZbirke muzikalija i audiomaterijala te građa iz općega fonda Knjižnice – od njezinih rukopisa preko grafičkih mapa do glazbenih rukopisa nastalih na stihove Vesne Parun. Na izložbi su zastupljene i fotografije Vesne Parun hrvatske fotografkinje Zlate Vucelić kao i mural Koralj vraćen moru, koji su na poticaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i u povodu 100. obljetnice rođenja Vesne Parun oslikale studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Nika Vrbica (autorica), Anđela Majica, Ena Antunović i Marta Dijak pod mentorstvom dekana Akademije red. prof. art. Tomislava Buntaka te likovne umjetnice i vanjske suradnice Akademije dr. art. Melinde Štefčić.

Izložba se u predvorju Knjižnice može pogledati do 23. travnja 2022. godine.

Autorica istaknute slike Vesne Parun: Zlata Vucelić.