Usluge na daljinu hrvatskih knjižnica objedinjene na jednome mjestu

Objavljeno 14.4.2020.

Premda zatvorene za korisnike zbog što učinkovitije primjene mjera za suzbijanje epidemije COVID-19, mnoge hrvatske knjižnice nastavile su pružati svoje usluge na posredan način – mrežno, odgovorima na telefonske upite, one upućene elektroničkom poštom ili nekim drugim elektroničkim putem.

Kako bi se korisnicima olakšao pristup svim informacijama povezanima s trenutačno dostupnim uslugama pojedinih knjižnica, Komisija za informacijske tehnologije Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) objedinila ih je i učinila javno dostupnim u sklopu interaktivne mrežne tablice Knjižnične usluge na daljinu.

Na tome jedinstvenom mrežnom mjestu mogu se naći svi potrebni podatci o velikome broju trenutačno dostupnih usluga hrvatskih knjižnica, od obavijesti povezanih s posudbom e-knjiga do pojedinosti o digitalnim knjižničnim zbirkama i ostalim mrežno dostupnim digitalnim sadržajima. Hrvatsko knjižničarsko društvo poziva sve hrvatske knjižnice čije usluge i sadržaji trenutačno nisu zastupljeni u ovoj korisnoj tablici da se uključe u njezinu nadogradnju dodavanjem novih podataka.