Uručeni Sporazumi o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ)

Objavljeno 6.9.2021.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 3. rujna 2021. godine uručeni su Sporazumi o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost predstavnicima znanstvenih ustanova, a osigurat će resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu, pohranu, dijeljenje i dostupnost istraživačkih podataka.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (SRCA) dipl. ing. Ivan Marić sporazume su uručili njegovim potpisnicima – predstavnicima ustanova predvodnica u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti, a to su Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskome Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu.

Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ).

Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjega zajedničkog rada brojnih sudionika sustava znanosti i visokoga obrazovanja u području otvorene znanosti, a pokrenuta je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskoga oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj.

Preko Hrvatskoga oblaka za otvorenu znanost istraživački podatci te usluge i resursi za istraživanje koji nastaju u Hrvatskoj bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podatcima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti.

Izvor naslovne fotografije: Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce).