Upute za primjenu mjera Stožera civilne zaštite od 5. studenoga i priprema za najavljene mjere od 15. studenoga 2021.

Objavljeno 9.11.2021.

U skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite donesenima 5. studenoga te mjerama čija se primjena najavljuje od 15. studenoga, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 8. studenoga 2021. donosi Upute o prilagodbi organizacije rada Knjižnice u okolnostima pandemije virusa COVID-19. Ove se upute objavljuju kako bi se korisnici i poslovni suradnici upoznali s trenutačnim mjerama te pravodobno pripremali za najavljene mjere od 15. studenoga 2021. godine.

I dalje vrijede zaštitne mjere za korisnike propisane u prosincu 2020. i prilagodba mjera u svibnju 2021. godine, i to:

https://www.nsk.hr/pravila-ponasanja-korisnika-nacionalne-i-sveucilisne-knjiznice-u-zagrebu-u-uvjetima-pandemije-covid-19-7-prosinca-2020 (7. prosinca 2020.).
https://www.nsk.hr/promjena-nacina-rada-knjiznice-u-skladu-s-ublazavanjem-epidemioloskih-mjera-27-svibnja-2021 (27. svibnja 2021.).

 Ključne točke navedenih protuepidemijskih mjera

Mjere i ograničenja povezana s posebnim programima i događanjima u Knjižnici slijede odluke Stožera civilne zaštite, i to trenutačno one od 5. studenoga 2021. godine.

U korisničkim prostorima Knjižnice može istodobno boraviti 461 korisnik na propisanim označenim mjestima za rad.

Dizalo smiju istodobno koristiti najviše četiri osobe.

Usluga Večernjega rada Knjižnice korisnicima je do daljnjega dostupna u uobičajenome vremenu od 21 do 24 sata na razini nula, i to najviše 73 osobe istodobno. Ulazak u Knjižnicu za potrebe Večernjega rada dopušten je do 21.30.

Klasične protuepidemijske mjere vrijede do daljnjega, a obuhvaćaju:

– pravilno nošenje odgovarajuće zaštitne maske tijekom boravka u Knjižnici
– mjerenje temperature na ulazu u Knjižnicu
– evidenciju korisničkoga radnog mjesta na informacijskim pultovima Knjižnice
– dezinfekciju ruku te pridržavanje mjera osobne higijene i higijene radnoga prostora
– održavanje najmanje fizičke udaljenosti od dva metra među osobama.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu javna je ustanova u koju je, prema najavama Stožera civilne zaštite, od 15. studenoga 2021. godine dopušten ulazak korisnicima, poslovnim suradnicima i zaposlenicima samo uz predočenje valjane i važeće EU Covid potvrde, što podrazumijeva i istodobno predočenje identifikacijskoga dokumenta.

Korisnici koji nisu u mogućnosti predočiti valjanu i važeću EU Covid potvrdu, neće moći ući u zgradu NSK. Za osobe koje se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti i o tome imaju odgovarajuću potvrdu, bit će donesene posebne mjere – ili ulazak s Covid potvrdom na temelju negativnoga testa ili iznimno klasične protuepidemijske mjere ako će ih za pojedinu korisničku potrebu biti moguće provesti.

Na Info točki EU Covid svim korisnicima Knjižnice bit će pružena tehnička potpora oko preuzimanja EU Covid potvrda iz sustava e-Građani ako imaju pristup i dovoljnu razinu ovlasti za korištenje sustava. Također, moći će dobiti informacije i pomoć prilikom instalacije mobilne aplikacije i pohrane digitalne EU Covid potvrde na osobni pametni uređaj (ako imaju pristup i dovoljnu razinu ovlasti). Korisnici koji nemaju otvoren korisnički račun za pristup u sustav e-Građani ili imaju pristup s nedovoljnom razinom ovlasti, mogu tiskanu EU Covid potvrdu zatražiti u područnim službama HZZO-a ili u ljekarnama.

 Predviđena organizacija rada s obzirom na najavljene mjere od 15. studenoga 2021.

U prostor NSK dopušten je ulazak korisnika, zaposlenika i poslovnih suradnika uz predočenje važeće i valjane EU Covid potvrde koja vrijedi uz identifikacijski dokument, i to za cijepljene, one koji su preboljeli Covid-19 te osobe s važećim negativnim testom.

Za korisnike koji se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, primjenjuju se jednake mjere kao i za necijepljene korisnike – EU Covid potvrda i testiranje u ovlaštenim ustanovama i laboratorijima. Moguća odstupanja u smislu primjene klasičnih protuepidemijskih mjera dogovarat će se izravno s epidemiološkom službom i pojedinim korisnikom, ovisno o mogućnostima organizacije rada.

Knjižnica moli korisnike da se pridržavaju svih spomenutih mjera i uputa te ih poziva da daljnje obavijesti prate na portalu NSK i profilima Knjižnice na društvenim mrežama.