U znak potpore Ukrajini NSK objavila posebne bibliografije

Objavljeno 11.3.2022.

U ožujku 2022. godine u znak potpore Ukrajini i ukrajinskom narodu izloženom golemim ratnim stradanjima Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu objavila je tri specijalne bibliografije – Bibliografiju građe objavljene u Ukrajini u fondu NSK, Bibliografiju građe na ukrajinskom jeziku u fondu NSK i Bibliografiju građe prevedene s ukrajinskog jezika u fondu NSK.

Ove bibliografije solidarnosti, objavljene u rubrici Specijalne bibliografije, pripremio je odjel Knjižnice Bibliografsko središte kao podsjetnik na neke od kulturnih i znanstvenih poveznica između ukrajinskog i hrvatskog naroda te u nadi da će se isticanjem nasljeđa stoljetnih kulturnih i društvenih dosega pridonijeti što skorijem zaustavljanju razornog rata u Ukrajini.   

Vrijedna građa obuhvaćena bibliografijama osim prijevoda na ukrajinski djela hrvatskih klasika, kao što su Miroslav Krleža i Tin Ujević, djela Ive Brešana, Miljenka Jergovića, Dubravke Ugrešić i drugih suvremenih hrvatskih pisaca, uključuje i književna i znanstvena djela ukrajinskih autora, među kojima je i ciklus pjesama Davidovi psalmi (Davydovi psalmy, 1845.) velikana ukrajinske kulturne baštine Tarasa Ševčenka.

Naslagane publikacije, plavičaste boje, u pozadini žuta boja.