U studenome omogućen besplatan pristup bazama elektroničkih izvora tvrtke Ovid Technologies

Objavljeno 11.11.2019.

Tijekom studenoga 2019. godine tvrtka Ovid Technologies omogućila je besplatan pristup pomagalu Visible Body Human Anatomy Atlas, bazi podataka Northern Light Life Sciences Conference Abstracts te časopisima Science i The Journal of Trauma and Acute Care Surgery.

Visible Body Human Anatomy Atlas obrazovno je pomagalo koje pruža pristup informacijama i interaktivnim vizualnim prikazima povezanima s ljudskim tijelom, a koje je izradio tim medicinskih ilustratora, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz Udruge ilustratora u području medicine (Association of Medical Illustrators). Ova baza nudi 3D ilustracije i kratke animacije povezane s temeljnom ljudskom fiziologijom, mogućnošću povećavanja, pomicanja, okretanja i izvođenja sekcija na 3D modelima tjelesnih sustava i ostalim naprednim mogućnostima.

Baza podataka Northern Light Life Sciences Conference Abstracts sadrži tzv. „sivu literaturu“, ponajprije namijenjenu znanstvenicima u farmaceutskim i biotehnološkim tvrtkama, zdravstvenim organizacijama, akademskim ustanovama, znanstvenim knjižnicama i istraživačkim bolničkim timovima. Nudi pristup sadržajima predstavljenima u sklopu konferencija iz čitavoga svijeta, čak i nekoliko godina prije njihove objave u akademskim časopisima, a u bazi je trenutačno dostupno više od dva milijuna sažetaka i posterskih izlaganja s više od 3000 konferencija održanih od 2010. godine do danas.

Science je službeni časopis Američke udruge za unapređenje znanosti (American Association for the Advancement of Science – AAAS) u kojem se objavljuju vijesti, komentari i rezultati najsuvremenijih istraživanja u svim područjima znanosti, obuhvaćajući biomedicinu i zdravstvo. Taj i ostali časopisi iz skupine časopisa Science (Science Translational Medicine, Science Signaling, Science Advances, Science Robotics i Science Immunology) dostupni su i u sklopu nacionalne licencije.

The Journal of Trauma and Acute Care Surger časopis je nakladnika Lippincott Williams & Wilkins (LWW) koji donosi znanstvene informacije u području pružanja skrbi teško ozlijeđenima i kritično ugroženima kirurškim pacijentima. U sklopu njegova sadržaja dostupni su i članci koji nude sustavni pregled odabranih područja, kao i smjernice i algoritme utemeljene na najboljim dostupnim podatcima iz prakse.

Pojedinosti o svim ostalim online bazama podataka kojima je omogućen besplatan pristup ili kojima se može pristupiti u sklopu nacionalne ili institucionalne licencije dostupne su u sklopu Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu, a ovdje navedenim izvorima moguće je pristupiti preko uputa tvrtke Ovid Technologies.