U srpnju omogućen besplatan pristup bazama iz područja medicinskih znanosti tvrtke Ovid Technologies

Objavljeno 8.7.2019.

Tijekom srpnja 2019. godine omogućen je besplatan pristup bazama podataka tvrtke Ovid Technologies iz područja medicinskih znanosti Visible Body Anatomy & Physiology i Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) te časopisima Academic Medicine i Obstetrics & Gynecology.

Baza podataka Visible Body Anatomy & Physiology obrazovno je pomagalo koje pruža informacije o ljudskome tijelu u 50 vizualnih interaktivnih poglavlja. Temelji se na ciljevima učenja koje je osmislilo američko Društvo za ljudsku anatomiju i fiziologiju (Human Anatomy & Physiology Society – HAPS), a izradila ga je nagrađivana skupina ilustratora iz područja medicine, stručnjaka za biomedicinsku vizualizaciju i animatora iz američke Udruge ilustratora iz područja medicine (Association of Medical Illustrators). Ta baza nudi pristup 3D ilustracijama i kratkim animacijama povezanima s temeljnom ljudskom fiziologijom, mogućnost povećavanja, pomicanja, okretanja i izvođenja sekcija na 3D modelima dvanaest tjelesnih sustava, kao i ostale napredne mogućnosti.

Baza podataka Global Infectious Diseases & Epidemiology Online Network (GIDEON) pruža pristup sveobuhvatnim podatcima o zaraznim bolestima u svakoj zemlji te obuhvaća više od 30 000 grafičkih prikaza i slika. Njezin se sadržaj svakodnevno posuvremenjuje informacijama o najnovijim izbijanjima epidemija, a korisna je i kao pomoć u dijagnosticiranju bolesti i identifikaciji uzročnika bolesti.

Academic Medicine je časopis Udruge američkih visokoškolskih ustanova iz područja medicine (Association of American Medical Colleges) koji služi i kao međunarodni forum za razmjenu ideja, informacija i strategija za rješavanje glavnih izazova s kojima se suočava svjetska akademska medicinska zajednica. Časopis obuhvaća teme povezane s obrazovanjem i stručnim usavršavanjem, standardizacijom postupaka u znanosti i zdravstvu, standardizacijom postupaka na razini pojedinih ustanova, upravljanjem medicinskim ustanovama te istraživačkom i kliničkom praksom.

Obstetrics & Gynecology je časopis Američkoga fakulteta za opstretičare i ginekologe (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG). Izlazi od 1953. godine, a svojim sadržajima promiče izvrsnost u kliničkoj praksi iz područja porodništva i ginekologije te ostalim srodnim područjima.

Pojedinosti o svim ostalim online bazama podataka kojima je omogućen probni pristup ili kojima se može pristupiti u sklopu nacionalne ili institucionalne licencije, kao i upute za pristup, dostupne su u sklopu Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.