U spomen na oca hrvatskog stripa

Objavljeno 3.9.2012.

Otac hrvatskog stripa, Andrija Maurović rođen je 29. ožujka 1901. godine u Boki kotorskoj.

Proslavio se kao jedan od najvećih autora stripa u svijetu koji je umijeće stripovnih crteža uzdigao do najviše razine tehničke vještine i estetske vrijednosti.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu posjeduje najveću i najcjelovitiju zbirku stripovnih crteža Andrije Maurovića, njih više od pet stotina: stripove Vjerenica mača, Podzemna carica, Knez Radoslav, Ahura Mazda na Nilu, Tomislav, Mrtvački brod, Opsada, Plantaža Beranda, Brodolomci na otoku Mega, Grička vještica, Rankov odred, Zlatni otok, Crni jahač i Ilustracije iz Zabavnika, a u Knjižnici je pohranjeno i osam Maurovićevih crteža tušem te neki od njegovih brojnih plakata. Kada izvornim Maurovićevim djelima iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pridodamo i njegove tiskane stripove, koji su dio fonda Knjižnice, tada možemo s ponosom utvrditi da je Knjižnica nezaobilazno mjesto za proučavanje ovog umjetnika svjetske vrijednosti, čijim bi se djelom ponosila svaka zemlja koja drži do svoje umjetničke baštine. Godine 2011., u povodu obilježavanja 30. godišnjice smrti Andrije Maurovića, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavila je neke od brojnih stripovnih crteža koje čuva u svojem fondu. Bile su izložene table stripa otkupljene iz privatnih zbirki koje su pomno restaurirane.

Andrija Maurović nije više među nama, ali njegovi radovi poslužit će kao uzor i poticaj sadašnjim i budućim naraštajima stripovnih crtača.

Umro je 2. rujna 1981. godine u Zagrebu.