U spomen na maestra Dinka Fija

Objavljeno 27.4.2020.

Na današnji dan, 28. travnja 1924. godine, u Blatu na Korčuli rođen je Dinko Fio, skladatelj, melograf, dirigent, zborovođa i glazbeni pedagog, zaljubljenik u tradicijsku glazbu hrvatskoga juga i jedan od onih istaknutih pojedinaca koji je oteo zaboravu brojne narodne napjeve, zapisujući ih i obrađujući za klape i zborove.

Mnoge od njih je i sam vodio, mnoge je osnovao, a gotovo svi oni i danas rado izvode njegove obradbe i skladbe, baštineći njegov način pjevanja i osobitu filozofiju slaganja klapskoga zvuka.

Za života, Dinko Fio dobio je brojne nagrade i priznanja za svoj rad: plaketu Status koju mu je dodijelila Hrvatska glazbena unija u povodu 50. obljetnice umjetničkoga djelovanja, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nagradu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu za životno djelo, kao i nagradu Franjo Ksaver Kuhač za životno djelo.

Maestro Dinko Fio bio je rado viđen gost u Zbirci muzikalija i materijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Upravo njoj je povjerio na čuvanje svoju ostavštinu, koja sadrži, između ostaloga, autografe i prepoznatljive, kaligrafske prijepise obrađenih napjeva i skladbi, koji svjedoče o njegovu predanom umjetničkom stvaralaštvu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu maestru Dinku Fiju odužuje se koncertima u mjesecu travnju, koji se od 2014. godine, bijenalno, održavaju u njezinu predvorju. Zadnji, 2018. godine, održan je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a bio je uvršten i u popis programa u sklopu Europske godine kulturne baštine. Na njem je nastupilo jedanaest klapa i nekadašnji članovi Dječjega zbora Radiotelevizije Zagreb, koji je maestro Fio uspješno vodio od 1961. do 1975. godine.

Sljedeći korak u promidžbi i vrjednovanju rada Dinka Fija bez sumnje je digitalizacija njegove ostavštine pohranjene u Zbirci muzikalija i materijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.