U sklopu Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ obilježen Međunarodni dan obitelji

Objavljeno 23.5.2019.

U povodu Međunarodnoga dana obitelji 21. svibnja 2019. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je prigodni program u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“. Organizatori programa bili su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Ured pravobraniteljice za djecu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, a njime su članovi Mreže mlađih savjetnika Pravobraniteljice svojim vršnjacima željeli skrenuti pozornost na izazove s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju.

Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) stalno je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice koje na nacionalnoj razini okuplja djecu i mlade u dobi od 12 do 18 godina, a broji 20 članova. Rad članova Mreže usmjeren je na raznovrsna pitanja povezana s pravima i dobrobiti djece te oni svojim djelatnostima pridonose poboljšanju tih prava, zastupajući djecu u stručnim raspravama te podižući svijest o dječjim pravima i ulozi pravobraniteljice za djecu među svojim vršnjacima.

U programu su sudjelovali glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, savjetnica Pravobraniteljice i logopedinja Ivona Salaj, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba prof. Vlatka Križan, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba i pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić te voditeljica Odjela za osnovno školstvo grada Zagreba Zrinka Lochert.

Okupljenima je predstavljen kratak film Učionica, naša čitaonica! u režiji Jure Troje o djeci koja imaju disleksiju, kako se s tom teškoćom snalaze u školi te kako ih podupire obitelj. U programu su sudjelovali mlađi savjetnici Pravobraniteljice, učenici prvoga i trećega razreda Osnovne škole “Dr. Ivan Merz” te Udruga Kaooosss.

Dio je programa bilo i predstavljanje knjige prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić pod nazivom Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti u izdanju Naklade Ljevak, a u glazbenome dijelu programa nastupio je dječji plesno-pjevački zbor Arija, Ivana Husar Mlinac, Lamija Belošević i polaznice glazbene škole Husar & Tomčić – Škole pjevanja.

Program su vodili voditeljica Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ Željka Miščin i predstavnik Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice Niko Radujković.

Prilog iz informativne emisije Dnevnik Hrvatske radiotelevizije dostupan je u cijelosti.