U sklopu Devetoga festivala hrvatskih digitalizacijskih projekata predstavljena mobilna aplikacija NSK „Pozdrav s Krke“

Objavljeno 10.5.2019.

Na Devetome festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata predstavljena je nova mobilna aplikacija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Pozdrav s Krke, izrađena u sklopu projekta Krka nekad i sad radi razvijanja inovativna digitalnog proizvoda koji spaja turizam s prirodnom i kulturnom baštinom te promiče ljepote rijeke Krke zabilježene na starim razglednicama iz zbiraka hrvatskih baštinskih ustanova. Aplikacija je dostupna na hrvatskome i engleskome jeziku te se može besplatno preuzeti na mrežnim servisima Google Play i App Store.

Namijenjena za korištenje na uređajima koji rade na temelju primjene operativnih sustava Android i  iOS, ta mobilna aplikacija korisniku živopisno predstavlja kulturnu i prirodnu baštinu područja rijeke Krke kroz deset lokacija, čija je prošlost i sadašnjost objedinjena ispreplitanjem starih razglednica i suvremenih fotografija omogućenim funkcionalnošću Nekad&Sad. Tako aplikacija pruža korisnicima uvid u kontinuitet života na Krki, kao i njezine vrijedne baštine.

Osim što predstavlja povijest i ljepote rijeke Krke, aplikacija korisnicima omogućuje i slanje starih razglednica prijateljima i obitelji, kao i njihovo dijeljene na društvenim mrežama. Razglednice s motivom rijeke Krke iz 19. stoljeća vrijedan su zapis o nekim prošlim vremenima, upečatljiv trag višestoljetne povijesti i ljepote kraja Krke, ali i svjedočanstvo o univerzalnoj ljudskoj potrebi za komunikacijom i dijeljenjem dojmljivih trenutaka.

Projekt je izrađen u suradnji s Gradskim muzejom Drniš, Znanstvenom knjižnicom Zadar, Fotoarhivom Eparhije dalmatinske i tvrtkom HEP Proizvodnja koji su ustupili razglednice i fotografije korištene u izradbi aplikacije.

Izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uz potporu Nacionalnoga parka Krka te u tehničkoj izvedbi tvrtke Plava tvornica, ta aplikacija jedinstvena je na tržištu, s jedne strane zbog pristupa kojim objedinjuje staru baštinsku građu i suvremene sadržaje, a s druge – zbog priče ispričane na osobit način, onaj knjižničarski.