U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama „Let’s Go Green!“

Objavljeno 13.11.2018.

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva od 8. do 10. studenoga 2018. godine održana je 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama Let’s Go Green! Konferencija je održana u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula 2016. godine radi izobrazbe svojih korisnika, osobito studenata, te podizanja svijesti i među širom javnošću o važnosti zaštite i očuvanja prirodnih bogatstava Hrvatske kao bitnoga čimbenika nacionalne kulturne baštine.

Na svečanome otvorenju okupljenim sudionicima Konferencije prigodno su se obratili prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju NSK Jasenka Zajec, predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva Ana Rubić i član Recenzentskoga odbora Konferencije dr. sc. Mladen Domazet. Program otvorenja svojim umjetničkim nastupom uveličali su kazališna umjetnica Urša Raukar i Glazbeni ansambl Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, pod ravnanjem dirigenta Berislava Šipuša.

U sklopu Konferencije pripadnici knjižničarske zajednice i međunarodno priznati znanstvenici, stručnjaci i aktivisti u različitim zelenim područjima predstavili su najnovija kretanja u području razvoja zelenoga knjižničarstva i ekologije. Izlagači i sudionici iz više od 20 zemalja svijeta razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse s obzirom na ulogu knjižnica u promicanju pitanja koja se tiču održivoga razvoja i s njima povezanih rješenja.

Programom prve međunarodne konferencije ovakve vrste u svijetu postavljene su odrednice i uvjeti za usmjeravanje knjižničarske zajednice s obzirom na potrebu za knjižničnim sadržajima i programima usmjerenim na važnost i nacionalne i svjetske prirodne baštine te promicanjem i podizanjem opće svijesti o potrebi očuvanja okoliša i održivoga razvoja. Također, razmijenjene su spoznaje o dosadašnjem i predviđenome socioekonomskom utjecaju korisničkih programa baštinskih ustanova, a radipostizanja njihove tješnje i čvršće međusobne suradnje.

U sklopu Konferencije postavljene su i tri izložbe – Zelena pismenost: izbor građe o ekologiji iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Ane Rubić i Ive Plejić Brnčić, Mi smo ovaj (zeleni) svijet! (We are this (green) world!) Saule Gaizauskaite, Aurimasa Gaižauskasa, Sandre Prpić i Ljerke Miletić i Ribareve ruke Roberta Ravnića, a ujedno su i dodijeljene nagrade pobjednicima literarnoga natječaja za osnovne škole pod nazivom Zelena priča za zeleni planet, i to Milanu Dudašu (Osnovna škola Nikole Andrića, Vukovar), Neu Dolenskomu (III. osnovna škola Bjelovar), Leonardu Rihtariću (Osnovna škola Ante Kovačića, Zlatar) i Lani Relić (Osnovna škola Petra Preradovića, Pitomača).

Tijekom stanki  sudionicima su na raspolaganju bile djelatnice Službe za promicanje zdravlja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, i to Maja Lang Morović, Mirjana Matulić, Lana Kasumović i Dora Bukal, koje su provodile antropometrijska mjerenja, uključujući podatke o težini, indeksu tjelesne mase, mišićnoj masi i tjelesnim masnoćama te stručna savjetovanja povezana s prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Zadnji dan Konferencije organizirano je stručno putovanje u Nacionalni park Brijuni, tijekom kojega su se sudionici uz stručno vodstvo kustosa uvodno upoznali s glavnim obilježjima Nacionalnoga parka te nakon toga razgledali izniman spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine.

Konferencija je održana u suorganizaciji Knjižnice s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva, uz potporu Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA), Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.