U NSK otvorene dvije izložbe posvećene hrvatsko-češkim odnosima

Objavljeno 8.9.2022.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 7. rujna 2022. godine otvorene su dvije izložbe posvećene hrvatsko-češkim odnosima: Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije te Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić, a mogu se razgledati do 17. rujna 2022. godine.

Na početku svečanoga otvorenja izložaba okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, zatim predsjednik Hrvatsko-češkoga društva, a ujedno i autor izložbe Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije Marijan Lipovac, povjesničarka umjetnosti, a ujedno i autorica izložbe Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić Nevenka Šarčević, te grafička umjetnica Zdenka Pozaić. Izložbu je otvorio veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj njegova ekselencija Milan Hovorka.

Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije donosi prikaz povezanosti dviju zemalja u prethodnih 30 godina od uspostave međusobnih diplomatskih odnosa. Autor je izložbe predsjednik Hrvatsko-češkoga društva Marijan Lipovac koji je za svaku od prethodnih godina odabrao jednu fotografiju, nastojeći obuhvatiti svu širinu i bogatstvo hrvatsko-čeških veza. Posjetitelji će moći vidjeti fotografije posjeta hrvatskih i čeških državnika te crkvenih velikodostojnika kao i fotografije koje prikazuju hrvatsko-češku kulturnu suradnju, potporu nacionalnim manjinama, pomoć Češke u saniranju posljedica Domovinskoga rata, uzajamne turističke posjete, češke investicije u Hrvatskoj te susrete hrvatskih i čeških nogometnih navijača. Na fotografijama su prikazane neke od najistaknutijih osoba koje su obilježile hrvatsko-češke veze u prethodnih 30 godina, poput Dušana Karpatskoga, Jiříja Menzela, Michala Viewegha, Zlatka Stahuljaka, Vlade Milunića i Mira Gavrana. Fotografije ističu srdačnost i pozitivno ozračje koje vlada u gotovo tisućljetnim hrvatsko-češkim odnosima. Pokrovitelj je izložbe Hina, čiji su fotoreporteri snimili znatan dio izloženih fotografija koje su i iz arhiva Hrvatsko-češkoga društva, pojedinih iustanova te iz osobnih albuma.

Izložba Češka poezija u grafičkim mapama Zdenke Pozaić prikazuje opus ove istaknute hrvatske slikarice i grafičarke nadahnut djelima čeških pjesnika te hrvatskih pjesnika prevedenih na češki. Autorica je ove izložbe povjesničarka umjetnosti Nevenka Šarčević. Na pjesničko-grafičkim mapama Zdenka Pozaić radi od 1981. godine u više biblioteka u sklopu kojih interpretira hrvatsku i inozemnu poeziju, a pri čem češka poezija zauzima bitno mjesto. Motivaciju za bavljenje ovom poezijom nalazi na različite načine. Naime, njezina je povezanost s češkom kulturom slojevita zbog njezine posvemašnje vrijednosti i podrijetla te prijateljskih kontakata, posebno s Dušanom Karpatskim, znalačkim prevoditeljem te poznavateljem hrvatske i češke književnosti. Ostvarila je brojne grafičke mape u drvorezu i linorezu, a nerijetko je riječ o prvim prijevodima na hrvatski ili pak češki jezik u kojima je interpretirala poeziju istaknutih čeških pjesnika poput Vladimíra Holana (Noć s Hamletom), Františeka Halasa (Prag), Jaroslava Seiferta (Bachov koncert) ili pak pjesnikinje Jiřine Haukove i hrvatskih pjesnika poput Dragutina Tadijanovića, Antuna Šoljana, Tonka Maroevića, Luka Paljetka i pjesnikinje Andriane Škunce. U tim se mapama ogledaju izražajna obilježja ukupna opusa, ali i individualan pristup u interpretaciji pojedine pjesme.

Izložbe se održavaju uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske tijekom šestomjesečnoga češkog predsjedanja Vijećem Europske unije.