U NSK održano predstavljanje knjige nobelovca i devetoga izraelskog predsjednika Shimona Peresa

Objavljeno 3.9.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2. rujna 2021. godine u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko-izraelskoga poslovnog kluba i Školske knjige održano je predstavljanje hrvatskoga izdanja knjige nobelovca i devetoga izraelskog predsjednika Shimona Peresa pod nazivom Nema mjesta za male snove: Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernog Izraela.

Knjigu su predstavili predsjednik Upravnoga odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskoga poslovnog kluba i autor predgovora prof. dr. sc. Dragan Primorac, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Njegova Ekscelencija Ilan Mor te predsjednik Peresova centra za mir i inovacije (The Peres Center for Peace and Innovation) i sin Shimona Peresa Nechemia Peres.

Tijekom programa predstavljanja knjige koje je moderirala urednica knjige Miroslava Vučić, ulomke je čitao glumac Vedran Mlikota.

Nakon predstavljanja knjige održana je i javna rasprava o hrvatsko-izraelskim odnosima i postignućima Države Izrael u području inovacija, znanosti i gospodarstva te hrvatsko-izraelskoj suradnji u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Dragan Primorac, Njegova Ekscelencija Ilan Mor i Nechemia Peres, a raspravu je moderirao televizijski voditelj Frano Ridjan.

Sebe je smatrao filozofom. Ja sam ga smatrao mentorom i prijateljem. Neki su ga smatrali liderom, a neki političarom. U mojim je očima bio i ostao sanjar, no jedan od malobrojnih sanjara kojemu su se gotovo svi snovi ostvarili.

(Iz predgovora Moje prijateljstvo sa Shimonom Peresom prof. dr. sc. Dragana Primorca)

Autor fotografija/e: Zoran Jelača, Školska knjiga.