U NSK održana izložba posvećena Andriji Mauroviću

Objavljeno 30.9.2011.

U spomen na tridesetu godišnjicu smrti Andrije Maurovića, oca hrvatskog stripa, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u petak, 30. rujna 2011. javnosti je predstavila neke od brojnih strip-crteža koje čuva u svom fondu.

Nakon prigodnih riječi o autoru, zainteresirani su mogli razgledati radove kojima je zadužio devetu umjetnost, ne samo u domaćim već i svjetskim okvirima.

U sklopu izložbe održana je i pokazna radionica na kojoj su djelatnici Odjela pohrane i zaštite knjižnične građe posjetiteljima pokušali približiti problematiku konzervatorsko restauratorskih postupaka na strip-crtežima Andrije Maurovića.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu posjeduje najveću i najcjelovitiju zbirku strip-crteža Andrije Maurovića, njih više od pet stotina: stripove Vjerenica mača, Podzemna carica, Knez Radoslav, Ahura Mazda na Nilu, Tomislav, Mrtvački brod, Opsada, Plantaža Beranda, Brodolomci na otoku Mega, Grička vještica, Rankov odred, Zlatni otok, Crni jahač i Ilustracije iz Zabavnika, a u Knjižnici je pohranjeno i osam Maurovićevih crteža tušem te neki od njegovih brojnih plakata.