U NSK održan sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama

Objavljeno 5.3.2015.

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 27. i 28. veljače 2015. održan je dvodnevni sastanak IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama. Riječi dobrodošlice sudionicima sastanka u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uputila je dr. sc. Tinka Katić, pročelnica Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo.

Sastanak IFLA-ine Sekcije u Zagrebu u programskome i organizacijskome smislu priredile su članice IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama i HKD-ove Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Sanja Bunić iz Knjižnica grada Zagreba te Dunja Marija Gabriel i Amelija Žulj iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na sastanku su sudjelovali članovi IFLA-ine Sekcije Misako Nomura (Japan), Nancy Bolt (SAD), Erlend Ra (Norveška), Marie-Noëlle Andissac (Francuska), Elke Greifeneder (Njemačka), Ann Sieberns (Njemačka), Heidi Carlsson Asplund (Švedska), Helle Arendrup Mortensen (Danska) i Knut Michael Nygaard (Norveška). Osim članova IFLA-ine Sekcije, sastanku su također nazočile suradnice i članice HKD-ove Komisije Veronika Čelić-Tica iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Željka Miščin iz Knjižnica grada Zagreba.

Tijekom održavanja sastanka u petak, 27. veljače 2015. održana je radionica pod nazivom Knjižnične usluge za beskućnike: razmjena iskustava u svrhu izrade međunarodnih smjernica. Tom prigodom, uz tehničku podršku kolega iz Odjela informacijskih tehnologija u NSK, održana je videokonferencija u sklopu koje su tri predavačice iz Sjedinjenih Američkih Država Vikki Terrile iz Queens Public Library (New York) te Sarag Gough i Heather McCue iz Richland Public Library (South Carolina) održale izlaganja o američkim iskustvima u radu narodnih knjižnica s beskućnicima. O hrvatskim iskustvima u radu s beskućnicima tijekom videokonferencije govorile su Sanja Bunić (diplomirana knjižničarka), Marina Dimić Vugec (socijalna radnica), Dragana Knežić (psihologinja) i Mile Mrvalj (nekadašnji beskućnik). Tijek održavanja radionice snimao je tim Hrvatske radiotelevizije za potrebe pripreme reportaže o beskućnicima u sklopu HTV-ove emisije Alpe Dunav Jadran.

Na dvodnevnome sastanku u Zagrebu doneseni su dokumenti i dogovoreni poslovi u nadležnosti Sekcije: usvojen je Strateški plan IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama za razdoblje od 2014. do 2019., dogovorena je izradba nove brošure IFLA-ine Sekcije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama (2015.), usuglašena je prijava projekta izradbe IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za beskućnike (2015. – 2016.) te prijava projekta izradbe novih IFLA-inih Smjernica za knjižnične usluge za osobe oštećena sluha (2016. – 2017.). Također je dogovoren plan rada i sastanaka Sekcije tijekom održavanja 81. konferencije IFLA-e (15. – 21. kolovoza 2015., Cape Town, Južnoafrička Republika), kao i održavanje zajedničkoga tematskog bloka izlaganja s IFLA-inom Sekcijom za narodne knjižnice na temu knjižničnih usluga za beskućnike, osobe smještene u kaznenim ustanovama i osobe s intelektualnim teškoćama.

Za sudionike sastanka u petak, 27. veljače 2015. organizirano je razgledavanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uz stručno vodstvo dr. sc. Marine Mihalić, a u subotu, 28. veljače 2015. organizirano je razgledavanje KGZ – Gradske knjižnice uz stručno vodstvo Sanje Bunić.