U NSK održan sastanak Grupe za koordinaciju knjižnica Europske knjižnice

Objavljeno 24.9.2015.

Sastanak Grupe za koordinaciju knjižnica Europske knjižnice (The Library Coordination Group of the European Library) održan je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 21. i 22. rujna 2015. godine. Pozdravnim govorom sudionicima se obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a Knjižnicu su predstavljale Renata Petrušić, dr. sc. Sofija Klarin Zadravec i Jasenka Zajec. Na sastanku je sudjelovalo 27 predstavnika iz 19 nacionalnih knjižnica članica Europske knjižnice te iz Europske knjižnice i Zaklade Europeana.

Sudionici su raspravljali o polugodišnjem izvješću Europske knjižnice, prijelazu na zajedničku infrastrukturu s Europeanom, načinima prikupljanja podataka, razinama objavljivanja i dostupnosti podataka, planovima za buduću suradnju i projekte.

Europska knjižnica (The European Library) okuplja nacionalne i znanstvene knjižnice Europe objedinjujući njihove kataloge i zbirke. Preko jedinstvenoga portala dostupno je više od 26 milijuna digitalnih jedinica te više od 168 milijuna bibliografskih zapisa. Za svoje članice Europska knjižnica okuplja i prosljeđuje građu u Europeanu, europsku digitalnu knjižnicu. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već je deset godina punopravna članica Europske knjižnice, a pet godina surađuje s Europeanom, te su na taj način vrijedne zbirke pohranjene u NSK i digitalizirane dostupne i europskim korisnicima.

Dr. sc. Sofija Klarin Zadravec predstavila je kooperativni Portal hrvatskih starih novina. Tijekom prošle godine uspješno je dovršen rad na europskome projektu Europeana Newspapers u kojem je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu sudjelovala kao pridružena članica. To je sudjelovanje osiguralo zastupljenost hrvatskih naslova na središnjem europskom portalu starih novina.