U NSK održan okrugli stol HKD-a „E-izvori – potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica“

Objavljeno 15.11.2021.

Dana 12. studenoga 2021. godine uz mrežni prijenos u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) u organizaciji Komisije za narodne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD) i suorganizaciji stručnih tijela HKD-a Sekcije za narodne knjižnice, Sekcije za školske knjižnice, Komisije za statistiku i pokazatelje uspješnosti u knjižnicama te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) održan je okrugli stol E-izvori – potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica.

Skup, koji je održan uz novčanu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, okupio je 191 sudionika, od kojih je 17 uživo sudjelovalo u programu skupa.

U uvodnome dijelu pozdravno obraćanje najavila je u ime organizatora okrugloga stola knjižničarska savjetnica za narodne knjižnice u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo NSK te predsjednica HKD-ove Sekcije i Komisije za narodne knjižnice Dunja Marija Gabriel. Pozdravne riječi uputile su predsjednica HKD-a i pomoćnica glavne ravnateljice NSK za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala i načelnica za rani, predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Zdenka Čukelj. U svojstvu izaslanice ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek sudionicima skupa mrežnim se putem obratila načelnica Sektora za arhivsku, knjižničnu i muzejsku djelatnost Ministarstva kulture i medija RH Jelena Glavić-Perčin. Također, mrežnim putem u programu skupa pozvanim sponzorskim izlaganjem sudjelovao je regionalni menadžer za srednju Europu tvrtke EBSCO Information Services Dušan Krstić.

Skup je organiziran radi omogućivanja iskoraka u pružanju informacijskih usluga za korisnike narodnih i školskih knjižnica u području nabave i korištenja inozemnih istraživačkih izvora (baza podataka i mrežnih publikacija) te pružanja uvida u postojanje preduvjeta potrebnih za organizaciju nove usluge u ovoj vrsti knjižnica.

Snimljena izlaganja uskoro će biti dostupna na kanalu NSK na platformi YouTube.

Izvješće o okruglome stolu E-izvori – potrebe korisnika narodnih i školskih knjižnica.