U NSK obilježen Svjetski dan Roma 2021.

Objavljeno 8.4.2021.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u četvrtak 8. travnja 2021. godine u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ održano je svečano obilježavanje Svjetskoga dana Roma.

U programu obilježavanja uzvanicima su se prigodno obratili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske i savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, zastupnik Hrvatskoga sabora Veljko Kajtazi, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, a predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću uručena je godišnja nagrada Saveza Roma „Kali Sara“ za 2020. godinu.

Svečano obilježavanje glazbenim nastupom obogatili su Ana Rucner i Dario Bogdan.

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma, Prvi svjetski kongres Roma, koji je održan prije točno 50 godina, od 8. do 12. travnja 1971. godine, u Londonu. Tom su povijesnom prigodom usvojene odluke o romskoj zastavi, službenoj himni, službenome jeziku Roma kao i o nazivu Rom, koji se otada koristi za pripadnike romskoga naroda.

Zelena i plava boja romske zastave simboliziraju zemlju i nebo, a crveni kotač putovanja i migracije Roma. Romska je himna pjesma Žarka Jovanovića Gyelem, Gyelem (Idem, idem), a romaní čhib službeni je romski jezik.

Obilježavanje Svjetskoga dana Roma 8. travnja utemeljeno je 1990. godine na Četvrtome svjetskom kongresu Roma koji se održao u Poljskoj.