U NSK dodjela nagrada u povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava

Objavljeno 8.12.2015.

U povodu Međunarodnoga dana ljudskih prava Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) svake godine 10. prosinca dodjeljuje nagrade.

Nagrade će biti dodijeljene 8. prosinca 2015., u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja će na svečanosti govoriti o svojem viđenju ljudskih prava u Hrvatskoj u međunarodnome kontekstu.

Nagradu Miko Tripalo HHO svake godine dodjeljuje državnim dužnosnicima i predstavnicima lokalne samouprave i političarima za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde. Ovogodišnju nagradu dodjeljuje Josipu Leki, dosadašnjem predsjedniku Hrvatskoga sabora.

Nagradu Joško Kulušić za doprinos u zaštiti ljudskih prava u području medijskoga djelovanja dodjeljuje se za prošlu godinu urednicima i uredništvima emisije Pomorska večer Hrvatskoga radija. Nagrade se dodjeljuju Hrvatskomu radiju Pula i urednicima Dorini Tikvicki i Budimiru Žižoviću, Hrvatskomu radiju Rijeka i urednici Branki Malnar, Hrvatskomu radiju Zadar i uredniku Gordanu Kurtoviću, Hrvatskomu radiju Split i uredniku Jadranu Marinkoviću te Hrvatskomu radiju Dubrovnik i urednici Božici Đurđević.

Nagradu Sulejman Mašović-Jovan Nikolić-Luka Vincetić za doprinos u promicanju međureligijskoga dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije u Hrvatskoj dodjeljuje se ocu Antunu Cveku, poznatomu isusovcu na biciklu, utemeljitelju udruge Kap dobrote i udruzi Kap dobrote.

Na svečanosti će Hrvatskomu helsinškom odboru biti uručena Povelja Republike Hrvatske, dok će predsjedniku te organizacije za ljudska prava Ivanu Zvonimiru Čičku biti uručeno odlikovanje Reda Stjepana Radića kojim će ga odlikovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.