U Nacionalnoj knjižnici Bugarske otvorena izložba Wealth of color and tradition

Objavljeno 11.11.2022.

U Nacionalnoj knjižnici Bugarske 9. studenoga 2022. godine otvorena je izložba Wealth of color and tradition, nastala kao rezultat istoimenoga projekta na kojemu je jedan od partnera i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Voditelj projekta Wealth of color and tradition je Nacionalna knjižnica Bugarske, a ostali partneri su, uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu, nacionalne knjižnice Gruzije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske. Na otvaranju izložbe sudjelovali su predstavnici svih uključenih knjižnica kao i predstavnici njihovih veleposlanstava u Bugarskoj.

Svaka knjižnica za izložbu je iz svojega fonda odabrala tri do pet fotografija, skica ili ilustracija narodnih nošnji i vezova koji na najbolji mogući način ilustriraju ove tradicionalne elemente. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu za tu je priliku iz fonda Grafičke zbirke odabrala dva crteža i tri litografije iz 19. i 20. stoljeća koji prikazuju bogatstvo i raskoš narodnih nošnji različitih krajeva Hrvatske. Opise odabrane građe iz fonda Grafičke zbirke pripremila je mr. sc. Aida Brenko, muzejska savjetnica Etnografskoga muzeja u Zagrebu.

Digitalne preslike odabrane građe predstavljene su na izložbenim panoima, a bit će i dio istoimene virtualne izložbe koja će se, osim ovim, upotpunjavati i novim preslikama narodnih nošnji ne samo zemalja uključenih u projekt nego i svih onih koji za uključivanje pokažu interes. Težnja Nacionalne knjižnice Bugarske je da virtualna izložba preraste u multinacionalnu izložbu koja će pokazati nemjerljivo bogatstvo svjetske etnografske baštine.

Sredstva za realizaciju projekta Nacionalnoj knjižnici Bugarske dodijelila je mreža CENL (The Conference of European National Librarians), koja okuplja ravnatelje 49 nacionalnih knjižnica iz zemalja članica Vijeća Europe, iz fonda za pomoć knjižnicama pogođenim pandemijom bolesti COVID-19 (Covid-19 Support Fund) te iz fonda za potporu projektima posvećenima okupljanju građe i izvora vezanih uz zajednice nedovoljno zastupljene u zbirkama knjižnica članica Mreže (Hidden Stories Support Fund).

Ukupni iznos dodijeljenih sredstva  je 5.000,00 eura, a Nacionalnoj knjižnici Bugarske je dodijeljen temeljem prijave na javni poziv Mreže CENL koji je bio otvoren do 25. ožujka 2022. godine

Osim Nacionalne knjižnice Bugarske, potporu mreže CENL dobila je i Nacionalna knjižnica Litve za ostvarenje projekta namijenjenoga čitanju djeci od najranije dobi.