U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano otvorena Noć knjige 2018.

Objavljeno 24.4.2018.

Simboličnim lansiranjem rakete od knjiga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 23. travnja 2018. godine otvorena je sedma Noć knjige, manifestacija koja se održava radi popularizacije knjige i čitanja, a već tradicionalno u povodu Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige.

Na svečanome otvorenju Noći knjige kojoj je ove godine bila tema Budućnost knjige, nazočne uzvanike prigodno su pozdravile dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sedmo izdanje manifestacije u ime Organizacijskoga odbora predstavio je Nenad Bartolčić, predsjednik udruge Knjižni blok – inicijativa za knjigu i glavni urednik portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena. Ovogodišnja Noć knjige održala se u gotovo 300 gradova i mjesta širom Hrvatske, a čak 669 sudionika knjižnica, knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, instituta, kulturnih centara, bolnica, muzeja, udruga pisaca i ljubitelja knjige pripremilo je 1187 različitih programa, među njima čak 190 osnovnih škola, 26 vrtića te velik broj srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova.

Na otvorenju Noći knjige 2018. i ove su godine predstavljeni rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Prema rezultatima koje je predstavila Tamara Kraus iz Centra za istraživanje tržišta – GfK u zadnjih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo je 56 posto građana. Više od prosjeka čita se u Zagrebu i Primorju, a uglavnom je riječ o visokoobrazovanim osobama koji žive u većim gradovima, mlađim osobama i ženama. Knjige se još uvijek uglavnom posuđuju, najčešće se čita beletristika/proza, a najmanje poezija i strip. Istraživanje je pokazalo da je u zadnjih tri mjeseca svaki četvrti građanin Hrvatske kupio barem jednu knjigu. I dok 72 posto građana ima mogućnost čitanja knjiga na elektroničkim medijima, rijetko čitaju i kupuju e-knjige, uglavnom je riječ o čitanju dnevnih novina i portala s autorskim sadržajima, kritikama i sl.

U sklopu otvorenja manifestacije održana je i prigodna izložba Ugovor iz Marakeša: zašto je važan?! nastala suradnjom Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Svrha je izložbe obavijestiti javnost o vrijednosti primjene Direktive 2017/1564 Europskoga parlamenta i Vijeća kojom se obvezuju države članice na implementaciju odredaba Ugovora iz Marakeša u nacionalno zakonodavstvo, čime bi se poboljšala dostupnost knjiga, e-knjiga, periodičnih publikacija, novina, časopisa i drugih djela u pisanome obliku, notnih zapisa i drugoga tiskanog materijala osobama koje su slijepe, imaju oštećenje vida ili imaju teškoće čitanja i disleksiju. Izložbu je predstavila njezina autorica Željka Miščin.

Na otvorenju Noći knjige 2018. uručene su i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu Ubaci knjigu u vremenski stroj!, koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Rezultate likovnoga natječaja predstavila je Vanja Jurilj, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara. Od 176 likovnih radova učenika iz 37 osnovnih i 11 srednjih škola iz 15 hrvatskih županija, kao autori najboljih radova odabrani su Joel Žnidaršić iz Osnovne škole Jabukovac u Zagrebu, Petra Musladin iz Osnovne škole Ivana Gundulića u Dubrovniku, Domagoj Jaman iz Ekonomske škole Vukovar i Marijana Bratanić iz Tehničke škole Bjelovar. Uz četiri pobjednička rada, stručno povjerenstvo odabralo je i radove koji će tijekom svibnja biti digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na mrežnoj stranici Noći knjige.

Želeći skrenuti pozornost i na one kojima rad s knjigom nije glavna djelatnost, ali svojim aktivnostima promiču knjigu i čitanje, Noć knjige 2018. pokrenula je i projekt Prijatelj knjige. Projekt je predstavio Mišo Nejašmić, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK, objasnivši kako će prema jasnim mjerilima klubovi, kafići, restorani, hoteli i druga slična mjesta dobiti dvojezičnu oznaku koja će sugerirati da su to mjesta prijatelj knjige (eng. Book Friendly).

Svečanost otvorenja Noći knjige 2018. glazbenim nastupom uveličao je mladi glazbenik Leon Gospodarić.

Organizatori su Noći knjige 2018. Zajednica nakladnika i knjižara HGK, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a ove im se godine pridružila i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2018. održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Ostvarenje ovogodišnjega programa novčano su potpomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Više pojedinosti o Noći knjige 2018.