U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pohranjena preostala 23 sveska čuvene „Enciklopedije“ Diderota i d’Alemberta

Objavljeno 8.11.2021.

Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zaprimio je 4. studenoga 2021. godine preostala 23 izvorna sveska enciklopedije Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers, čiji su glavni urednici bili Denis Diderot i Jean le Rond d’Alembert, radi njihova pregleda i pohrane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Građu je u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu dostavila ravnateljica Francuskoga instituta u Hrvatskoj Estelle Halimi u pratnji atašea za znanstvenu i sveučilišnu suradnju pri Francuskome institutu u Hrvatskoj Jasne Bas. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obvezuje se osigurati čuvanje svezaka u najboljim uvjetima. Deset svezaka Enciklopedije početkom je kolovoza već pohranjeno u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Zaprimljenu građu u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pohranjuje Francuski institut u Hrvatskoj na neodređeno vrijeme u sklopu obilježavanja svoje stote obljetnice tijekom koje je organiziran povratak izvornoga primjerka Enciklopedije u Hrvatsku. Pojedinosti ove suradnje, koja također uključuje Leksikografski zavod Miroslav Krleža te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, bit će predmetom sporazuma o suradnji.

Zapisnik o pohrani građe Francuskoga instituta u Hrvatskoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu potpisali su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević i ravnateljica Francuskoga instituta u Hrvatskoj Estelle Halimi. Preuzimanju građe te potpisivanju Zapisnika iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nazočili su konzervator restaurator Stevo Leskarac te knjižničarska savjetnica za međunarodnu suradnju Jasenka Zajec.

Na Odjelu Zaštita i pohrana izradit će se Zapisnik o jedinicama građe i zatečenomu stanju prije pohrane. Sve jedinice građe čuvat će se u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a cjelovita dokumentacija o njihovu stanju nalazit će se u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U sklopu obilježavanja stote obljetnice Francuskoga instituta u Hrvatskoj partneri su dogovorili suradnju na projektu vrednovanja izvornoga primjerka Enciklopedije objavljena između 1751. i 1772. godine, koji se od razdoblja između dvaju ratova nalazio u Francuskome institutu u Zagrebu u Hrvatskoj.