U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena izložba „Latvia’s Century“ u povodu stote obljetnice ponovne uspostave državnosti Republike Latvije

Objavljeno 1.4.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 28. ožujka 2019. godine svečano je otvorena izložba Latvia’s Century povezana s obilježavanjem stote obljetnice od ponovne uspostave državnosti Republike Latvije te posjeta predsjednika Republike Latvije Raimondsa Vējonisa Hrvatskoj.

Na svečanosti su se okupljenim veleposlanicima, predstavnicima diplomatskoga zbora, predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora, predstavnicima ministarstava i drugih ustanova Republike Hrvatske obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić te predsjednik Republike Latvije Raimonds Vējonis.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić istaknula je kako Latviju i Hrvatsku povezuje slična povijest koju su u Europi doživjeli mnogi narodi koji stoljećima nisu imali svoju nacionalnu državu te su se morali boriti kako bi očuvali jezik i nacionalni identitet koji izviru iz bogate kulturne baštine.

Predsjednik Republike Latvije Raimonds Vējonis naglasio je kako izložba koja je postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu govori o teškome putu Latvijaca k neovisnosti.

Nakon prigodnih pozdravnih govora predsjednik Republike Latvije posjetio je Zbirku rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kojoj je izložena prigodna građa o kojoj je govorila voditeljica Zbirke dr. sc. Irena Galić-Bešker.

Izložba postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu govori o putu Republike Latvije, od Prvoga svjetskog rata, međuraća, sovjetske vlasti, do današnje demokratske republike koja je članica Europske unije.

Izložba će se u predvorju Knjižnice moći pogledati do 19. travnja 2019. godine.