U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu donacijska izložba Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje

Objavljeno 28.12.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 20. prosinca 2018. godine učenici Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje postavili su reciklirani bor i prigodne rukotvorine učenika od iskoristivih otpadnih materijala nastale u sklopu rada Učeničke zadruge DAR-MAR.

Prigodom svečanoga ukrašavanja bora, prisutnima su se kratkim pozdravnim govorima obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva Ana Rubić, ravnateljica  Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje mr.sc. Đana Baftiri, prof. defektolog te tajnica NSK podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Karmen Jurišić. Svi su istaknuli veliko zadovoljstvo što se takva vrsta aktivnosti održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te su iskazali potporu humanitarnom karakteru izložbe i uputili zahvalu svima koji su sudjelovali u njezinu nastanku.

Radovi polaznika ove učeničke zadruge mogu se pogledati u malom predvorju Knjižnice do 6. siječnja 2019. godine i preuzeti uz donaciju. Sveukupan prihod od prodaje bit će predan ovoj zagrebačkoj školi u kojoj se školuje 165 učenika s teškoćama u razvoju.

Donacijska izložba održava se u okviru projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a organiziraju je Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), Odjel Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i NSK podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Namjena izložbe jest senzibiliziranje javnosti s obzirom na potrebu za društvenim prihvaćanjem mladih s teškoćama u razvoju te podizanje svijesti o njihovim kreativnim sposobnostima i stvaralačkom potencijalu, osobito u području zaštite okoliša.

U Srednjoj školi – Centar za odgoj i obrazovanje ponosni su na velik broj izvannastavnih aktivnosti, osobito na rad Učeničke zadruge DAR-MAR, koja uspješno djeluje od 2006. godine s ciljem razvijanja kreativnosti, radnih navika, kao i specifičnih interesa učenika, uz primjenu stečenih znanja. Učenička zadruga okuplja velik broj darovitih učenika škole, a poseban naglasak stavlja na izradu recikliranih proizvoda te razvijanje i njegovanje znanja svojih polaznika o ekologiji.