U Gradskoj knjižnici Požega svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno 18.10.2021.

Gradskoj knjižnici Požega ove je godine pripala čast biti domaćinom svečanoga otvorenja Mjeseca hrvatske knjige koje se održalo 15. listopada 2021. godine. Svečanosti su otvorenja nazočili ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige Višnja Cej, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, knjižničari te zaljubljenici u ovu manifestaciju koja desetljećima širi ljubav prema knjizi i čitanju.

Kulturno-umjetnički dio programa svečanoga otvorenja uveličali su Mješoviti zbor Glazbene škole Požega, Gradsko kazalište Požega, Plesni studio Marine Mihelčić te izvođači Bruna Oberan, Kristijan Kostić i Tin Tonković.

U manifestaciju Mjesec hrvatske knjige ove se godine uključilo 218 sudionika, s nešto više od 1600 programa. Sudionici su u najvećem broju narodne i školske knjižnice te nešto manji broj muzeja, nakladnika, udruga i društava.

Središnji je program manifestacije Nacionalni kviz za poticanje čitanja Šest autora traži čitatelja koji se rješava online te mu se može pristupiti do 22. listopada.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike, a obuhvaća programe na nacionalnoj i lokalnoj razini kojima se nastoji istaknuti važnost knjige, knjižnice i čitanja. Ovogodišnji se program Mjeseca hrvatske knjige održava u sklopu Godine čitanja, koja je proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske na prijedlog Ministarstva kulture i medija radi dodatne promidžbe knjige i čitanja. S temom Hrvatski autori u Godini čitanja i pod geslom Ajmo hrvati se s knjigom!, u središte su ovogodišnje manifestacije stavljeni hrvatski autori kako bi se istaknula važnost čitanja na vlastitome jeziku te potaknula svijest o vlastitoj književnoj baštini.

Gradska knjižnica Požega, samostalno ili u suradnji s udrugama, ustanovama ili pojedincima, pripremila je bogat program za svoje sugrađane. Organizirano je čak 11 književnih susreta u razdoblju trajanja Mjeseca hrvatske knjige, ali i filmski program, plesni program, programi poticanja čitanja, svakodnevne aktivnosti za djecu i mlade, četiri nove izložbe, edukacije za umirovljenike i mlade i druge aktivnosti. Tri su programa Gradske knjižnice Požega uvrštena u središnje programe ove nacionalne manifestacije. Riječ je o Stručnome skupu Nova zgrada, nova knjižnica koji će se održati u Požegi 9. studenoga, festivalu recitacije za mlade Probudi me! koji će se održati 12. studenoga te programu svečanoga otvorenja.

Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega.

Autorica naslovne fotografije: Inga Devčić iz Gradske knjižnice Požega.