Tvrtka ProQuest omogućila besplatan pristup digitaliziranim inačicama knjiga iz najranijega razdoblja europskoga tiskarstva

Objavljeno 3.12.2019.

Za sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu do 27. prosinca 2019. godine omogućen je besplatan pristup digitaliziranim inačicama knjiga iz najranijega razdoblja europskoga tiskarstva sadržanima u sklopu zbirke Early Modern Books tvrtke ProQuest.

Zbirka sadrži gotovo 200 000 digitaliziranih knjiga iz razdoblja od otprilike 1450. do 1700. godine, a obuhvaća područje istraživanja razvoja znanosti, zemljopisna istraživanja, istraživanja o napretku ljudske misli te književna i dramska djela iz navedenoga razdoblja, kao i još ranija djela, u izvornome obliku ili prijevodima.

Sadržaj zbirke podijeljen je u dvije podzbirke, i to Early English Books Online (EEBO) i Early European Books (EEB). Dok podzbirka Early English Books Online (EEBO) nudi pristup digitaliziranim inačicama više od 125 000 naslova tiskanih na engleskome jeziku prije 1700. godine, kao i njihove prijepise, podzbirka Early European Books (EEB) okuplja naslove tiskane u čitavoj Europi početkom novoga vijeka iz fondova vodećih svjetskih knjižnica – danske Kraljevske knjižnice, Središnje nacionalne knjižnice u Firenci, Nacionalne knjižnice Francuske, Nacionalne knjižnice Nizozemske i knjižnice Wellcome u Londonu.

Pojedinosti o svim ostalim online bazama podataka kojima je omogućen probni pristup ili kojima se može pristupiti u sklopu nacionalne ili institucionalne licencije dostupne su u sklopu Portala elektroničkih izvora za hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu.