Treća iz ciklusa „OdrŽive tribine Let’s Go Green!“ u NSK

Objavljeno 13.12.2018.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s Odjelom Zaštita i pohrana NSK te Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva nastavlja s programom OdrŽive tribine Let’s Go Green u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Treća tribina pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo održat će se u petak 14. prosinca 2018. godine u 12 sati u Odjelu Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Treća se tribina organizira u povodu Međunarodnoga dana planina koji se odlukom Ujedinjenih naroda u svijetu obilježava 11. prosinca i kojim se želi istaknuti bitna uloga planina u održavanju ekosustava, njihova osjetljivost na klimatske promjene te nužnost podizanja svijesti o njihovoj važnosti.

Uvod u tribinu pod nazivom Kvaliteta unutarnjeg zraka u klimatiziranim prostorima održat će prof. dr. sc. Igor Balen, predstojnik Zavoda za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nakon uvodnoga dijela prvo će predavanje pod nazivom Kvaliteta zraka – uzroci i posljedice održati Martin Belavić, mag. fiz.-geof., iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda, a drugo predavanje pod nazivom Kako digitalno doba pomaže u očuvanju zraka koji udišemo održat će Tomislav Bronzin, mag. ing. elektrotehnike, te Gabrijela Vratarić iz ICT i konzultantske tvrtke CITUS.

U sklopu Tribine svoju će autorsku ekopoeziju interpretirati Stevo Leskarac, djelatnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Igor Balen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu predaje predmete Grijanje, Klimatizacija, Modeliranje KGH sustava, Mikroklima broda te Energetska učinkovitost i optimizacija u zgradama. Ovlašteni je inženjer za projektiranje i stručni nadzor sustava grijanja, ventilacije, klimatizacije i plinskih instalacija. Član je Hrvatske komore inženjera strojarstva, ASHRAE-a (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) te Hrvatskoga zavoda za norme, Tehničkoga odbora 541 (Sustavi grijanja, ventilacije i klimatizacije).

Mr. sc. Martin Belavić radi kao meteorolog u Državnome hidrometeorološkom zavodu. Magistrirao je fiziku-geofiziku na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu Klimatološka analiza snježnih prilika u Hrvatskoj. Trenutačno na istome Fakultetu pohađa poslijediplomski doktorski studij fizike – smjer geofizika. Član je Hrvatskoga meteorološkog društva te Hrvatskoga udruženja za zaštitu zraka.

Tomislav Bronzin poslovni je konzultant u tvrtki Citus koja ima više od 20 godina iskustva u razvoju mobilnih i cloud computing (računarstvo u oblacima) rješenja  te tako umnogome pridonosi očuvanju okoliša i održivu razvoju. Gabrijela Vratarić ima višegodišnje iskustvo u IT-u u multinacionalnim i hrvatskim tvrtkama u kojima je aktivno provodila politiku održiva razvoja i zelenoga IT-a.

Program OdrŽive tribine Let’s Go Green! uređuju voditeljica Odjela Zaštita i pohrana NSK dr. sc. Dragica Krstić te predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice HKD-a Ana Rubić, koja će istodobno biti i voditeljica Tribine. Suradnica je Tribine Nela Marasović, djelatnica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Program održavanja tribina nastavit će se i u 2019. godini.