Tko je Knjigomir i kako je dospio u Noć knjige?

Objavljeno 26.3.2019.

Knjigomir je junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje, zaštitni znak Noći knjige 2019. Autor je vizualnoga rješenja dizajner Boris Kuk, a ono je na tragu ovogodišnje teme manifestacije pod nazivom Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa.

Promišljajući o najdražim likovima iz svijeta mašte, ne možemo se ne zapitati koliko su utjecali na naše živote i naše poimanje stvarnosti. Knjigomir, junak koji će nas s ovogodišnjih plakata Noći knjige podsjećati na moć utjecaja fikcije na stvarnost, na simboličan će način predstaviti i sve one junake koji su obilježili naše odrastanje i bez kojih ništa ne bi bilo isto – pa ni mi.

U Noći knjige 2019. organizatori su pozvali zainteresirane sudionike manifestacije da posebnu pozornost posvete temi Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa. Povod za promišljanje o našim najdražim izmišljenim likovima i herojima pruža nam mnoštvo obljetnica koje brojimo u ovoj godini, i to 180. obljetnica objavljivanja romana Junak našeg doba, 80. obljetnica objavljivanja Marvelovih stripova, 50. obljetnica objavljivanja Alana Forda, 90. obljetnica prve pojave Popaja, 50. obljetnica rođenja, 20. obljetnica smrti Edvina Biukovića i dr.

S obzirom na to da će ovogodišnja Noć knjige 2019. održavati u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste organiziran je poseban nagradni natječaj Koji si ti lik?!, kojim se žele istražiti složeni odnosi između nestvarnoga i stvarnoga svijeta. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji su natječaja stručni suradnici – školski knjižničari.

Prijave za sudjelovanje u Noći knjige 2019. u svojem su službenome dijelu, koji jamči dostavu promidžbenih materijala sudionicima, otvorene do 29. ožujka 2019. godine preko prijavnice na stranici Noći knjige.

Svaki od ovih čudesnih likova krije poneko iznenađenje, svoje vlastite tajne i obrate sudbine koji nas mogu šokirati ili zadiviti. Jesmo li stoga ipak nešto naučili? Ili shvatili da su naši omiljeni likovi daleko slojevitiji nego što smo mislili i da nisu samo zaslužni za prodaju knjiga i filmova, nego i za poticanje razvoja tehnologije, društvenih promjena te za oblikovanje kulture i svakodnevnog života?

Iz Pogovora knjige 101 najutjecajniji lik koji nikada nije živio