Svečano otvorenje Noći knjige 2019.

Objavljeno 18.4.2019.

U utorak 23. travnja, na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bit će svečano otvorena Noć knjige, manifestacija koja osmu godinu zaredom na nacionalnoj razini promiče knjigu i čitanje. Svečanost će započeti u 12 sati u velikome predvorju Knjižnice.

Na svečanome otvorenju bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koje je u ožujku 2019. godine za organizatore provela agencija Kvaka. U sklopu događanja dodijelit će se i nagrade pobjednicima likovno-literarnoga natječaja Koji si ti lik?! koji je za učenike osnovnih i srednjih škola provela Hrvatska udruga školskih knjižničara. Pokrovitelji su nagrada Profil, Školska knjiga, Mozaik knjiga, Fibra, Matica hrvatska – ogranak Bizovac, Planetopija te izdavačke kuće Večernji list, Meridijani i Bug.

Zaštitni je znak ovogodišnje Noći knjige Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskrbilo čitanje. Knjigomirovo je poslanje prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja, a to će učiniti upravo na svečanome otvorenju manifestacije, na kojem ga organizatori i posjetitelji nestrpljivo očekuju. Zanimljivosti iz Knjigomirova putovanja s udaljenoga planeta Libromede, koje se mogu pratiti na stranici Facebooka Noći knjige, vješto su ilustrirale ruke Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca, a njihove će ilustracije biti izložene i na svečanome otvorenju.

Tema je ovogodišnje Noći knjige Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, a povezana je s nizom obljetnica koje obilježavamo u 2019. godini, i to 180. obljetnica objavljivanja romana Junak našeg doba, 80. obljetnica objavljivanja Marvelovih stripova, 50. obljetnica objavljivanja Alana Forda, 90. obljetnica prve pojave Popaja, 50. obljetnica rođenja, 20. obljetnica smrti Edvina Biukovića i dr..

Organizatori su Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a ostvarenje ovogodišnjega programa novčano su potpomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.