Svečano otvorenje izložbe „Renesansni Faustus Verantius“ u NSK

Objavljeno 2.11.2017.

Izložba Renesansni Faustus Verantius bit će svečano otvorena u ponedjeljak 6. studenoga 2017. godine u 12 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U prigodnome programu otvorenja izložbe govorit će dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjega lista, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica u Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti HAZU-a i stručna recenzentica izložbe, te Vedran Jukić Draganić Vrančić, potomak Fausta Vrančića koji će izložbu i otvoriti.

Ove se godine obilježava 400. obljetnica smrti najistaknutijega hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće Fausta Vrančića, na čija će velika ostvarenja Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu podsjetiti hrvatsku i svjetsku javnost vrijednom izložbom Renesansni Faustus Verantius koja će se održati od 6. do 25. studenoga 2017. godine.

Temelj su izložbe preslike naslovnica najvrjednijih Vrančićevih djela koja u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U sklopu portala Digiatlne zbirke NSK dostupne su digitalizirane inačice djela kao što su Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae, Venecija, 1595., i Machinae novae, Venecija, 1615./1616.  Ona će digitalizirana u cijelosti moći pogledati u središnjem dijelu izložbe u sklopu Virtualne izložbe Renesansni Faustus Verantius, zajedno s prikazima odabranih digitalnih preslika rukopisne ostavštine Vrančićeve obitelji koju, također, u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga.

Za ostvarenje ovoga programa Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobila je pokroviteljsku potporu UNESCO-a. Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2017., a ostvarena je uz potporu Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.