Svečano otvorenje izložbe „Machinae novae – 400 godina poslije“ posvećene kapitalnomu djelu Fausta Vrančića

Objavljeno 9.11.2015.

Machinae novae – 400 godina poslije naziv je izložbe koja će se 10. studenoga 2015., u 12 sati svečano otvoriti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u povodu obilježavanja 400. obljetnice od kada je objavljeno djelo Machinae novae Fausta Vrančića, istaknutoga hrvatskog izumitelja i konstruktora na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Machinae novae jedno je od najbitnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. Na 49 bakrotisaka Vrančić je donio 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata, za koje je smatrao da se uklapaju u njegovo djelo ili da će mu poslužiti kao nadahnuće za druge savršenije izume.

Izvorni se primjerak ove knjige, osim u Vrančićevu rodnom Šibeniku, čuva i u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i upravo je to i bio povod Knjižnici da u svojem prostoru organizira ovu izložbu te na taj način podsjeti na kapitalno djelo hrvatske, ali i svjetske renesanse. Partneri su pri ostvarenju ove izložbe Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Memorijalni centar Faust Vrančić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić“ Šibenik te Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Stručna je suradnica izložbe dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica na Odsjeku za povijest prirodnih i matematičkih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvornik djela Machinae novae izložit će se samo prilikom svečanoga otvorenja izložbe, a njegov vjerodostojni pretisak, kao i njegovu digitaliziranu inačicu, može se pogledati u središnjem prostoru ove izložbe. Pretisak je također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, dok je digitalizirana inačica sastavni dio mrežne stranice Digitalizirana baština koju čini izbor najvrjednijih djela iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prenesenih u digitalni oblik. U središnjem prostoru nalazi se postav izložbe Tehničkoga muzeja Nikola Tesla posvećene djelu Machinae novae, a koja je tijekom svibnja 2015. bila postavljena u sklopu Festivala znanosti, održanoga u Muzeju.

Do središnjega dijela izložbe kroz podne grafike vodi kronološka traka koja s razdobljima u životu i radu Fausta Vrančića povezuje staru i vrijednu građu iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s partnerima osmislila je niz popratnih događaja sa željom da se na najslikovitiji način, koristeći sve prednosti moderne tehnologije i multimedije, dočaraju prije svega Vrančićevi nacrti iz djela Machinae novae, a potom i njegov životni put koji odiše renesansnim duhom.

Osim fizičke, u pripremi je i virtualna izložba koja će popratiti Vrančićev životni i profesionalni vijek, s naglaskom na djelo Machinae novae.

Važnost ove obljetnice prepoznao je i UNESCO, uvrstivši je među značajne svjetske obljetnice u 2014. i 2015. godini, te je izložba dobila i pokroviteljstvo Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2015., a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Posebnu zahvalu Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu iskazuje Hrvatskomu povijesnom muzeju i Muzeju grada Šibenika za ustupanje dijela opreme i građe.

Izložba Machinae novae – 400 godina poslije može se pogledati do 30. studenoga 2015. godine.