Svečano otvorenje izložbe „Books, Directions, Audiences“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Objavljeno 28.6.2018.

Gostujuća izložba Books, Directions, Audiences (Knjige, smjerovi, publika) Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod (NKRB) kojoj je svrha predstaviti svoj vrijedan fond u Godini europske kulturne baštine bit će svečano otvorena 3. srpnja 2018. godine u 13 sati u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložbu će otvoriti Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj. Na svečanome otvorenju izložbe prigodnim obraćanjima uzvanike će pozdraviti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Antoaneta Totomanova, zamjenica ravnateljice Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod i Mihaela Majcen-Marinić, izaslanica ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

O izložbi, koja predstavlja vrijednu građu iz zbirki triju odjela Nacionalne knjižnice Republike Bugarske, kao što su Rukopisi i stare tiskane knjige, Orijentalna zbirka te Bugarski povijesni arhivi, govorit će dr. sc. Boyana Mincheva, arhivistica u odjelu Rukopisi i stare tiskane knjige Nacionalne knjižnice Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod.

Izložba Books, directions, audiences održava se u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj i Hrvatsko-bugarskim društvom te uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Konferencije ravnatelja europskih nacionalnih knjižnica – CENL.

Izložba će biti otvorena do 20. srpnja 2018. godine, a Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Nacionalna knjižnica Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod pozivaju sve zainteresirane da im se u utorak 3. srpnja pridruže na njezinu svečanom otvorenju u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba je nastavak učvršćivanja te promidžbe višestoljetne povezanosti i kulturne suradnje Bugarske i Hrvatske, kao i rezultat nastavka uspješne suradnje njezinih nacionalnih knjižnica.