Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige

Objavljeno 16.10.2018.

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2018. Temu ovogodišnje manifestacije organizatori su saželi u slogan Baš baština, s usmjerenošću na baštinu kao temelj nacionalnoga i kulturnoga identiteta te geslom (U)čitaj nasljeđe.

Na svečanome otvaranju, čiji je pokrovitelj bio Grad Zagreb, pozdravne riječi okupljenima su uputili Višnja Cej, predsjednica Programskoga i Organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige 2018., akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. sc. Ivana Franić, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, te dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koji je Skup pozdravio u ime ministrice kulture i predsjednika Vlade. Svečani program započeo je glazbenim nastupom klavirskoga dua Turkulin-Ljubičić, a završio uz taktove Gudačkoga kvarteta Sebastian.

U Mjesecu hrvatske knjige 2018., u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga, u više od dvjesto knjižnica širom Hrvatske bit će organizirano gotovo dvije tisuće programa povezanih s hrvatskom kulturnom baštinom, a kroz prizmu knjige i naglasak na važnosti poticanja čitanja. Program manifestacije uključuje i čitateljski maraton, koji će se održati 23. listopada, natjecanje u čitanju naglas te proglašenje Knjižnice godine, koje se održava na Dan hrvatske knjige 11. studenoga. Ove je godine dobitnica Gradska knjižnica i čitaonica Beli Manastir. Završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja Do baštine na krilima mašte održat će se 15. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige već dugi niz godina sudjeluje članstvom u Programskome i Organizacijskome odboru, a u manifestaciju se uključuje i vlastitim programima. Od 22. do 31. listopada bit će otvoren natječaj Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK! kojim će se odabrati najbolje osmišljena priču o hrvatskoj kulturnoj baštini. Odabrana priča bit će pretočena u virtualnu izložbu. Uoči Dana hrvatskih knjižnica, od 8. do 10. studenoga svojim ćemo korisnicima omogućiti povrat posuđenih knjiga uz oprost zakasnine u akciji Knjigu vrati, ništa ne plati!.

Središnje događanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u Mjesecu hrvatske knjige 2018. bez sumnje će biti izložba Hrvatska glagoljica, u razdoblju od 6. studenoga do 15. prosinca, koja će predstaviti dosad neispričanu priču o najstarijem hrvatskom pismu.

U proslovu programske knjižice, pod naslovom Naš trag u vremenu, koji je za Mjesec hrvatske knjige napisao akademik Krešimir Nemec, možemo pročitati: Čitanje je, kako je upozorio Alberto Manguel u Povijesti čitanja, kumulativno i teče po geometrijskoj progresiji – svako novo čitanje nadograđuje se na sve ono što je čitatelj već prije pročitao. Tako se šire ideje i znanja, uspostavljaju sinkronijske i dijakronijske relacije, tradicija prelazi ograničenja prostora i vremena. Zato je velika knjiga svijeta ujedno i knjiga pamćenja.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja više od dvadeset godina uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. Njezin su organizator Knjižnice grada Zagreba, a pokrovitelj Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Programska knjižica.