Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige 2019. – „U ritmu čitanja!“

Objavljeno 15.10.2019.

U Gradskoj knjižnici Buzet u utorak 15. listopada 2019. godine svečano je otvoren Mjesec hrvatske knjige 2019. Uz brojne ugledne goste, predstavnike državne i mjesne vlasti, programu otvorenja nazočila je i vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić.

Veliki broj uzvanika pozdravili su ravnateljica Knjižnica grada Zagreba i predsjednica Programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige 2019. Višnja Cej, ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta Augustin Vivoda Buzet Mirjana Pavletić, gradonačelnik grada Buzeta Siniša Žulić, izaslanik župana Istarske županije i pročelnik Upravnoga odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivana Franić te državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Ivica Poljičak.

Svečanost otvorenja oplemenio je kulturno-umjetnički program pod nazivom Buzetski hvalospjev knjizi, utemeljen na dugoj i bogatoj povijesti hrvatske pismenosti na području Buzeštine i čitave Istre. Sonja Sinčić, najčitateljica Gradske knjižnice Buzet, imala je čast prerezati vrpcu i na simboličan način otvoriti novouređen prostor knjižnice koji su, po završetku službenoga programa, uzvanici imali priliku razgledati.

S obzirom na 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskoga Mjesec hrvatske knjige ove je godine u znaku glazbe, na čijem je tragu i zvučni slogan U ritmu čitanja!. U proslovu je programske knjižice Branimir Pofuk, naglašavajući blisku povezanost jezika i glazbe, istaknuo: „Živimo u svijetu koji zbog tehnološkog razvoja voli umisliti da je izmislio multimedijalnost, zaboravljajući da su se tri temeljne grane umjetnosti, koje o istim stvarima govore riječju, tonovima i oblicima, oduvijek ispreplitale, međusobno nadahnjivale i nadopunjavale te jedna na drugu upućivale. Dobar čitatelj zato i mora biti pažljiv slušatelj. Obožavatelj glazbe, pak, bez razumijevanja kultura, epoha i stilova, u svom će se užitku ponekad praćakati kao riba na suhom. Isto vrijedi i za autore. Sačuvaj nas Bože nemuzikalnih pisaca i nenačitanih skladatelja.“

Središnji su programi Mjeseca hrvatske knjige 2019. Čitateljski maraton, koji će se održati 23. listopada, Nacionalni kviz za poticanje čitanja Ritam odrastanja, čija će se završna svečanost uz javno izvlačenje dobitnika i dodjelu nagrada održati 14. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Natjecanje u čitanju naglas, koje će se odvijati 21. i 22. studenoga u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac u Sisku te obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica 11. studenoga 2019. godine, kada će Hrvatsko knjižničarsko društvo dodijeliti priznanje Knjižnica godine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, koja tradicionalno sudjeluje u radu Programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige, ove će godine u Mjesecu hrvatske knjige sudjelovati sljedećim programima – predavanjem Pričajmo pokretom, koje će se održati u sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom I ja želim čitati!, a u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva (25. listopada); predstavljanjem 9. kola bibliofilske edicije Riječ i slika Zdenke Pozaić (29. listopada); izložbom posvećenoj 200. obljetnici rođenja Vatroslava Lisinskoga (5. studenoga); znanstvenim skupom Frankapansko naslijeđe: pet stoljeća Njemačko-rimskoga brevijara, uz predstavljanje izdanja Frankapanski brevijar: otisak sudbine u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (8. studenoga); izložbom studenata Odsjeka za povijesti umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Deutsch-römisches Brevier: 500 godina – 400 primjeraka – 1 obljetnica, nagrađenom Rektorovom nagradom za akademsku godinu 2018./2019. (8. – 14. studenoga) te predstavljanjem zbirke pripovijedaka Troje iz plemena čileanskih pisaca hrvatskih korijena Vesne Z. Mimice, akademika Eugenija Mimice i Guillerma Mimice, u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Filozofskim fakultetom u Splitu (11. studenoga).

Mjesec hrvatske knjige 2019. održava se u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Pokrovitelj je svečanoga otvorenja Grad Buzet, a suorganizator Pučko otvoreno učilište Augustin Vivoda Buzet, u sklopu kojega djeluje Gradska knjižnica Buzet.

U povodu početka ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige i njegove teme, na Blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavljen je članak koji donosi osvrt na libreto Ero s onoga svijeta hrvatskoga književnika Milana Begovića.

Programska knjižica Mjeseca hrvatske knjige 2019.