Svečano otvoren Mjesec hrvatske knjige 2017.

Objavljeno 13.10.2017.

Mjesec hrvatske knjige 2017., manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, svečano je otvoren 13. listopada 2017. godine. Ove je godine domaćin otvorenja bila Crikvenica, grad koji uskoro otvara novi prostor svoje gradske knjižnice.

Na svečanome otvorenju pozdravne riječi održali su Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica, Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice, Višnja Cej, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2017., Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije te Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i posebna izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koja je simbolično otvorila manifestaciju. U kulturno-umjetničkome programu sudjelovali su članovi Dječjega čitateljskog kluba Biblice, Joso Butorac, Mauro Antić, Trio Crikvenica te KUD Neven iz Selca. Posjetitelji svečanoga događaja imali su prigodu pogledati i kratki film o Gradskoj knjižnici Crikvenica, njezinoj povijesti, ulozi, aktivnostima i ograncima.

Mjesec hrvatske knjige 2017., koji se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen je enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu. Pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. U predgovoru programske knjižice, koja je zabilježila više od 2000 programa, koliko će obuhvatiti ovogdišnje izdanje manifestacije, dr. sc. Antun Vujić, glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, istaknuo je kako se znanje neprestano mijenja, izbjegavajući ukoričavanje u jednu ili više knjiga. Bilo knjižnim bilo elektroničkim putem, enciklopedija se približava ulozi sadržajne obrade jedne globalne, a svima dostupne svjetske knjižnice, sastavljene od svih svjetskih knjižnica – enciklopedije postaju putokazi pretraživanja i orijentacije u nepreglednome svijetu globalnoga znanja. Taj novi svijet ideja treba približiti korisnicima, križajući njegove mreže, pridonoseći tako rastu i širenju javnoga znanja.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ove će godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2017. javnosti predstaviti dvije izložbe Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča od 24. listopada do 7. studenoga te Renesansni Faustus Verantius od 6. do 25. studenoga. Također, Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavit će novoga laureata Nagrade Anđelko Novaković – 8. studenoga, a u povodu Dana hrvatskih knjižnica od 9. do 11. studenoga korisnici Knjižnice moći će vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

Više pojedinosti o Mjesecu hrvatske knjige 2017.