Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2017.

Objavljeno 23.2.2017.

U povodu obilježavanja ovogodišnjega Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Knjižnici je 22. veljače upriličena svečanost kojoj su nazočili brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske.

Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu slavi se 22. veljače, u spomen na dan dovršetka hrvatskoga prvotiska, Misala po zakonu rimskoga dvora, koji je tiskan 1483. godine, nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja.

Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, također u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u protekloj godini, kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine. Istaknula je kako je budući rad Knjižnice zacrtan Strateškim planom za razdoblje 2016. – 2020., u kojem stoji kako su ciljevi na kojima će NSK raditi u prvome redu cjelovite, obrađene i dostupne knjižnične zbirke u svim materijalnim i digitalnim pojavnostima, zatim gradnja Knjižnice kao dijela nacionalne kulturne i znanstvene e-infrastrukture i razvijanje Hrvatskoga knjižničnog sustava.

„Od Marulićeva trga do Trnja, od pisaćeg stroja do računala i interneta, od prvotiska do e-knjige – NSK nastoji biti tamo gdje su njezini korisnici“, istaknula je dr. sc. Tatijana Petrić.

Na svečanome obilježavanju Dana NSK proglašena je i ovogodišnja dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada je dodijeljena umirovljenoj, dugogodišnjoj djelatnici Knjižnica grada Zagreba, knjižničarskoj savjetnici Tatjani Nebesny, jer je višestruko pridonijela razvoju hrvatskoga knjižničarstva, najviše u dugogodišnjoj izobrazbi i usavršavanju knjižničara, posebno kod stjecanja formalnih i stručnih knjižničarskih zvanja.

Dio svečane proslave Dana Knjižnice bila je i izložba Knjige i njihovo ruho – uvezi iz naše prošlosti, na kojoj su predstavljeni odabrani primjerci knjižnih uveza od 16. do 19. stoljeća iz fonda NSK.

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim je nastupom uveličao glazbeni sastav Maya and The Brassberries.